Burgemeester Sebastiaan van 't Erven bezocht het echtpaar Hennie en Truus Bouwmeester-Bosch. Foto: Arjen Dieperink

Burgemeester Sebastiaan van 't Erven bezocht het echtpaar Hennie en Truus Bouwmeester-Bosch. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Laatste Lochemse kruideniers zijn nu zestig jaar getrouwd

Algemeen

Hennie en Truus Bouwmeester-Bosch krijgen felicitaties burgemeester

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Afgelopen donderdag kreeg het echtpaar Hennie en Truus Bouwmeester-Bosch bezoek van Lochems burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Hij kwam hen persoonlijk feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

Joke Vorkink-Bouwmeester, enig kind van Hennie en Truus, doet de deur open. “De burgemeester is er al, eerder dan afgesproken”, zegt ze enthousiast. Die zit al aandachtig te luisteren naar de verhalen van het echtpaar. De kruidenierszaak is hun verbindende factor. Hennie vertelt: “Ik ging in 1957 werken in de kruidenierszaak van Boerman. Die zat op de plek waar nu kapsalon IJsseldijk gevestigd is. Wij hadden niet altijd alles in de winkel en dat haalde ik dan bij kruidenierszaak Bosch aan de Kleine Markt. Die zaak was van de grootouders en ouders van Truus en zo leerden wij elkaar kennen en ging de bal rollen”, aldus Hennie.
De grootouders van Truus begonnen hun kruideniersbedrijf in 1897. Het werd later door haar ouders overgenomen en uiteindelijk gingen Truus en haar man Hennie in de zaak. Tot 2005, want toen werd de winkel gesloten en het pand verkocht. “Onze dochter Joke, die al vele jaren in de winkel hielp en onze schoonzoon die altijd voor ons klaarstaat zagen er voor hun geen toekomst in en wij waren op leeftijd. Toen hebben we de zaak verkocht”, aldus Hennie, Truus knikt instemmend.
In het voormalige kruidenierspand aan de Bierstraat 12 was altijd wel iemand thuis. Hennie en Truus woonden er met hun dochter Joke en de ouders, een zus en een oudtante van Truus. Inmiddels is de oude generatie weggevallen en bestaat de familie van het echtpaar uit Joke, schoonzoon Gerjan, de kleinkinderen en een achterkleinkind.
“Eén ding hebben wij van Truus’ vader goed in de oren geknoopt. ‘Je kunt doen wat je wilt, als je maar betaalt hetgeen je koopt’ en dat hebben wij altijd gedaan”, zegt Hennie.

Actief
Om op hun leeftijd gezond te blijven is het echtpaar nog steeds actief. Iedere avond loopt Truus een rondje door de binnenstad, “Truus ziet helaas wat slecht, daarom hebben we toen we in de zeventig waren al een tandem gekocht. Zelf ben ik ermee naar industriegebied Aalsvoort gereden. Onze Joke heeft moeders erheen gebracht en daar hebben wij eerst geoefend. En toen ging het vanzelf”, vertelt Hennie. Iedere dag fietst het echtpaar, tenzij de weersomstandigheden slecht zijn, tussen de dertig en veertig kilometer rondom Lochem. “Het is handig dat pa alle wegen hier in de omgeving kent die geschikt zijn voor de tandem. Dat komt omdat mijn vader de boodschappen ook naar de boeren bracht”, vertelt Joke. Ondertussen kijkt Hennie Bouwmeester naar burgemeester Van ‘t Erve. “Burgemeester, het is wel zo dat tractoren en andere voertuigen van de boeren steeds breder worden. Zien wij op de tandem zo’n voertuig aankomen dan gaan wij langs de kant van de weg staan.” Hij wijst op zijn borst en vervolgt: “Wij hebben het geld inmiddels verdiend, de boer moet het nog steeds verdienen en daarom geven wij hen de ruimte.”  

Skypen
Van computers wil het echtpaar niets van weten, maar toch hebben ze er enigszins noodgedwongen eentje aangeschaft. “Wij gebruiken hem om te skypen en voor de buienradar”, laten ze het weten. Dat skypen gebeurde vooral in de tijd dat hun kleindochter in Nicaragua zat. “Wij zijn er ook een keer naartoe geweest, ik wilde haar na een paar jaar toch graag in mijn armen sluiten.” Inmiddels woont hun kleindochter weer in Lochem.

Markt
De Kleine Markt hebben ze ten tijde dat ze er woonachtig waren verschillende keren zien veranderen. Ze kenden het als beestenmarkt, parkeerplaats, gras en de tegenwoordige situatie. “Toen de Kleine Markt gras was en laag ommuurd was het gewoon een hondenuitlaatplek”, aldus het echtpaar. “Toen wij vertrokken vanuit de Bierstraat zeiden wij tegen elkaar: we willen niet verder dan driehonderd meter weg. Tenslotte willen we de Lochemse kerktoren blijven zien.” Ook de Keidagen zijn heilig voor Hennie en Truus. “Het is mooi dat er activiteiten zijn zoals de Keidagen, deze moeten absoluut blijven “ laat het echtpaar aan de burgemeester weten.
Hennie leidt de Berkelbode rond en toont diverse voorwerpen uit de tijd dat ze de kruidenierszaak in de binnenstad nog hadden. ‘De laatste kruidenierszaak in Lochem gaat sluiten’ kopt een artikel in de lokale krant. Het artikel hangt ingelijst in één van de kamers met daar omheen diverse attributen van weleer uit de zaak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant