<p>Bram Buiting: &quot;Preventief bezig zijn is de beste en goedkoopste verdediging tegen problematiek.&quot; Foto: Arjen Dieperink</p>

Bram Buiting: "Preventief bezig zijn is de beste en goedkoopste verdediging tegen problematiek." Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

SWL-directeur Bram Buiting draagt na zeven jaar het stokje over

LOCHEM - De 44-jarige Bram Buiting stopt in februari als directeur van Stichting Welzijn Lochem, SWL. Hij vervulde zeven jaar lang deze functie, die hem veel uitdaging bracht. Hij gaat zich straks volledig richten op zijn andere passie: ‘ErWelzijn’, een organisatie die probeert te voorkomen dat fysieke, emotionele of sociale gebeurtenissen in iemands leven een negatieve nasleep krijgen.

Door Arjen Dieperink

Bram Buiting mag wel directeur zijn, zijn kantoor is zeer bescheiden. Hij heeft een bureautje dat met de vlakke kant tegen de muur bevestigd is en een ronding aan de andere kant heeft. Zijn kantoor is langwerpig en er kunnen net drie personen naast elkaar staan. Vanuit zijn ramen heeft hij zicht op de daken van Tuinstraat 10, 12 en 14. Het is tekenend voor Buitings bescheidenheid. Het gaat niet om hem, laat hij regelmatig weten, het gaat om zijn mensen, de vele vrijwilligers die SWL kent. Bram Buiting beschrijft dat preventief werken de eerste en beste verdediging is tegen de vele problematiek die ook in de gemeente Lochem heerst.
Bram zit achterover in zijn stoel. “Ik ben nog lang niet weg, pas in februari 2022”, lacht hij. Over de preventieve werkzaamheden van SWL wil hij wel het een en ander kwijt. “Preventief werken, dus aan de voorkant, is beter dan achteraf de problemen moeten oplossen. Ons doel is zodra er een probleem ontstaat de betrokkene te helpen. Problemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: werkloosheid, echtscheiding, verlies, pension, sexting, mantelzorg en ga zo maar door. Meestal kun je het eventuele volgende probleem al zo benoemen. Je kunt het beschouwen als dominostenen die achter elkaar staan opgesteld: zodra de eerste valt volgen er meer. Dit willen wij graag voor zijn. Dus vroege signalering is essentieel.”

Vrijwilligers
Buiting is duidelijk trots op zijn team. “Zo’n anderhalf procent van de Lochemers is vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lochem. Dat is toch mooi”, zegt hij. Op de vraag wat het leukste is dat hem in die zeven jaar directeurschap is bijgebleven komt er een brede glimlach op zijn gezicht. “Dat zijn eigenlijk de kerstdiners die wij met vrijwilligers in het gemeentehuis, als gemeenschapshuis konden geven. Ik vond dat zo gaaf dat dat in Lochem kon. Helaas kon het de afgelopen keer niet in verband met de coronamaatregelen.”
Toch heeft corona volgens Buiting ook nog iets goed gebracht. “Buiten de slachtoffers die ik zeer betreur heeft corona het effect gehad dat wij voor elkaar open stonden. Je zag plotseling veel mensen opstaan om hun buurvrouw of anderen te gaan helpen. Velen hebben zich ook bij ons aangemeld en hebben bijvoorbeeld boodschappen voor anderen gedaan of andere bezigheden. Dat vond ik gewoon prachtig. Nu wij langzamerhand naar het ‘normale leven’ gaan zijn enkele vrijwilligers afgehaakt. Dat snap ik wel, maar gelukkig zijn er ook velen wel gebleven. Je merkte toen dat wij met ons allen de schouders eronder gingen zetten. Ik ben best trots op zulke mensen.”  

‘ErWelzijn’
Naast zijn werkzaamheden bij SWL is Buiting ook bezig met ‘ErWelzijn’. “Die werkzaamheden vragen hoe langer hoe meer mijn aandacht, maar dat geldt ook voor SWL. Je kunt niet op twee plekken evenveel aandacht besteden zonder een van de twee tekort te doen. Op dat punt ben ik langzamerhand aangeland. Het is dan tijd om de zaak over te dragen en ik ga verder met ‘ErWelzijn.”
‘ErWelzijn’ is met baanbrekende preventieve oplossingen bezig, een uitwerking van hetgeen Stichting Welzijn Lochem onder leiding van Buiting al jaren doet. De bedoeling is volgens Bram Buiting, om van ‘ErWelzijn een overkoepelende landelijke organisatie te maken. Op dit moment is’ ‘ErWelzijn’ net als SWL gevestigd boven de bibliotheek aan de Dokter Rivestraat. Uiteindelijk zal de nieuwe organisatie elders onderdak krijgen.
Nadere informatie over beide instellingen is te vinden op onderstaande websites.


www.erwelzijn.nl
www.welzijnlochem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden