<p>Kinderboekenschrijfster Evelien van Dort is nog lang niet uitgeschreven. Foto: Arjen Dieperink</p>

Kinderboekenschrijfster Evelien van Dort is nog lang niet uitgeschreven. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Evelien van Dort is nog lang niet uitgeschreven

Gorsselse bracht al meer dan tachtig kinderboeken uit

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Evelien van Dort zit aan de keukentafel met uitzicht op de tuin. Als schrijfster is zij wederom in de wereld van het kind gestapt in de leeftijdscategorie van tien tot en met veertien jaar. Ze schreef er al meer dan tachtig.  ’Olaf en de groene challenge’ heet Eveliens nieuwste boek. Het woord ‘ophouden’ komt in haar woordenboek niet voor. 

Olaf, de hoofdpersoon in haar nieuwe boek is een jongen die in groep 8 van de bassischool zit. “Je moet een thema hebben. In deze tijd van duurzaamheid heb ik dit woord als onderwerp gekozen. Het woord is een groot begrip, wat klinkt er dan in mij? Denk aan zwerfafval. Daarmee begin je mee en het kind in het verhaal heeft net als de kinderen in de echte wereld vriendschap, relaties in de buurt en wil een veilige plek hebben. In het boek bied ik ze dat aan. Als schrijver zet ik mijn creativiteit in om ‘anders’ naar de wereld te kijken.”
Even is Evelien stil en ze kijkt naar buiten waar de regen met bakken naar beneden komt. De geur van koffie komt je in de keuken tegemoet, net als in het verhaal bij meester Bas, die te veel koffie drinkt. Aan het nieuwe boek dat deze week verschijnt heeft zij een jaar lang gewerkt. Met haar uitgever gaat ze eerst in overleg. Als uiteindelijk het zaadje geplant is verschijnt het boek pagina voor pagina op het computerscherm. Voor haar nieuwe boek heeft zij als illustrator Juliette de Wit (63), die inmiddels al tientallen boeken heeft geïllustreerd.

Gave
Sommige boeken van Evelien van Dort zijn in diverse talen verschenen, onder meer in Amerika en Curaçao. Wat maakt haar tot nationaal en internationaal bekend jeugdboekenauteur? Ze blijkt de gave te hebben om zich ook op haar leeftijd nog zeer goed in de geest van het kind te kunnen verplaatsen. ”Als schrijver zet ik mijn creativiteit in om ‘anders’ naar de wereld te kijken. Vanuit het kind en vanuit wat wel kan.”
Het draait in haar boeken ook om sociale interactie en vriendschap. “Voor mij is het van belang dat ieder kind gezien wordt, ook al schreeuwt het niet om aandacht. In het nieuwe boek leg ik de relatie tussen de fijne herinneringen van Olaf (in het verhaal is zijn moeder overleden-AD), als kind met zijn moeder in het parkje tegenover zijn huis.”

Reacties
De Gorsselse kinderboekenschrijfster geniet van de reacties die zij regelmatig op haar boeken krijgt, via haar uitgever. Het prikkelt haar in positieve zin. De ervaringen met haar vorige kinderboeken neemt zij in het nieuwe boek mee. “Het boek moet voor het kind toegankelijk en leuk zijn. Wat ik belangrijk vind, deel ik in het verhaal. Er moet uitdaging, sprankeling voor de kinderen te vinden zijn. Ik gebruik geen modewoorden, die komen en gaan. De uitdaging is actueel te zijn. Vertrouwen, vriendschap en verbinden zijn universele waarden, die neem ik mee in mijn verhalen. In mijn nieuwste boek ‘Olaf en de groene challenge’ staan groene tips en tricks om echt iets te doen voor onze planeet”, besluit ze. Het boek is te koop in de boekhandel.


www.kokboekencentrum.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden