<p>PEKLO-voorzitter Freddie Bettink met &eacute;&eacute;n van zijn japanse kwartels. Foto: Arjen Dieperink</p>

PEKLO-voorzitter Freddie Bettink met één van zijn japanse kwartels. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Kleindierenvereniging PEKLO houdt weer een show

LOCHEM - Freddie Bettink loopt naar zijn japanse kwartels. Ze lopen in een schuurtje dat verdeeld is in twee verschillende hokken. “De oude en de jonge kwartels zitten gescheiden. Zodra ze eieren leggen gaan die de broedmachine in omdat japanse kwartels die niet zelf willen uitbroeden, die eigenschap is er uitgekweekt “. Freddie is al vele jaren lang voorzitter van de Pluimvee en konijnen fokkervereniging Lochem en omstreken, beter bekend onder de afkorting PEKLO, die volgend weekend voor het eerst weer een show kan houden.

Door Arjen Dieperink

Freddie pakt één van de jonge japanse kwartels op, die zich met hem laat vereeuwigen en daarna weer terug mag naar zijn vertrouwde omgeving. “Eindelijk hebben wij weer een show bij Bousema aan de Zutphenseweg”, vertelt Bettink. De show die vorig jaar gepland stond kon vanwege corona niet doorgaan. “Nu is het wel haasje-repje voor ons. De coronamaatregelen zijn dusdanig dat de anderhalve meter eraf is en dat maakt voor ons mogelijk om de show te gaan houden. Ik heb nu vakantie en ben continu bezig geweest om zaken te regelen, onder meer met de familie Karssenberg van Bousema. Binnen enkele weken een show organiseren terwijl wij daar normaliter maanden mee bezig zijn vraagt nogal wat “ 

Serama’s
De PEKLO leden tonen tijdens de show op 16 en 17 oktober aanstaande konijnen, siervogels, watervogels, hoenders, cavia’s, sierduiven en serama’s. “De serama’s moet je wel apart vermelden. Deze worden niet op hun uiterlijk maar op karakter beoordeeld”, legt Bettink uit. Serama is een kippenras dat is ontstaan de het kruisen van Japanse en Maleisische krielen. De oorsprong van het ras is Maleisië.” Tijdens de show zijn er zo’n driehonderd dieren te bewonderen. Onze jeugd doet ook mee”, laat de PEKLO-voorzitter weten. Zelf toont Freddie Bettink ook zijn dieren
“Ik ben een tijd geleden verhuisd en woon nu in een gedeelte van een boerderij. Mijn dieren heb ik bij de boerderij en op deze boerderij ondergebracht. Het vraagt nog wel extra werk als je de dieren niet allemaal bij elkaar hebt.” Ondertussen plaatst Freddie een hor voor de ingang van de schuur waardoor hij de deur open kan laten. “Ik kan van mijn dieren genieten en er uren naar kijken. Ik zet een stoel in de tuin en houd in de gaten waar de beesten mee bezig zijn. Wij als PEKLO hopen dat de bezoekers in groten getale komen en genieten van het mooie dat de dieren te bieden hebben.”
De show in horecabedrijf Bousema aan de Zutpenseweg  35 wordt op zaterdag 16 oktober om 20 uur geopend. Op zondag 17 oktober is de show vanaf 10 uur open tot 16.30 uur. De toegang is gratis.


www.peklo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden