Adriaan van Dis is een van de gasten tijdens het schrijversgala ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Boekhandel Lovink. Foto: Annaleen Louwes

Adriaan van Dis is een van de gasten tijdens het schrijversgala ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Boekhandel Lovink. Foto: Annaleen Louwes

Schrijversgala en meer bij 175-jarige Boekhandel Lovink

Algemeen

LOCHEM - Boekhandel Lovink wordt op 22 oktober 175 jaar. Dat is aanleiding voor een feest met meerdere ingrediënten, waaronder een schrijversgala met onder andere Adriaan van Dis. Verder zijn er een ‘1846-diner’ en een borrel voor vrienden. En er komt een jubileumboek dat best bijzonder beloofd te worden.

Door Henri Bruntink

Alle activiteiten worden gehouden in de Gudulakerk. Een vergunning krijgen voor een tent op de Markt, voor de deur van de boekwinkel, bleek in deze tijden wat lastig. De festiviteiten vinden plaats in het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 oktober.

Instituut
Boeije Jansen, boekhandelaar in ruste en bovenbuurman, is nauw betrokken bij het jubileum. De boekhandel zelf is inmiddels eigendom van een stichting die het instituut, dat het in de loop der tijd is geworden, in stand wil houden. Daarnaast bestaat er een vriendenstichting die waar mogelijk financieel bijspringt.

De boekhandel werd in 1846 opgericht door Robert Boschloo. Hij noemde zichzelf boekverkoper maar in de winkel vonden Lochemers ook zaken als tabak, porselein, scheerschuim en lampenkappen. Het was in feite in klein warenhuis. Niet zo gek, vindt Boeije Jansen: “Lochem telde destijds 1.600 inwoners. Veel daarvan konden niet lezen, dus van boeken alleen kon je niet bestaan.” De eigenaar werd overigens op weg geholpen door een rijke vader die in Deventer meerdere panden bezat. Een vastgoedmagnaat avant la lettre dus.

Trouwe klanten
Boeije Jansen nam de zaak in 1969 over en droeg het in 2018, na bijna 50 jaar, over aan de genoemde stichting. In zijn tijd maakte de boekhandel naam en bouwde het een grote schare trouwe klanten op die deels van heinde en ver kwamen.

De boekwinkel gold, en geldt, als een schatkamer waar je in alle hoeken en gaten mooie ontdekkingen kon doen. Het Duitse woord ‘fundgrube’ is misschien nog wel meer van toepassing. Soms moet je letterlijk op je knieën om stapels boeken te doorzoeken.

In 2019 verscheen de documentairefilm ‘Lovink, iconische boekhandel’ van de Lochemers Bart Verdult en Monique Geux. Daarin kwamen onder meer Adriaan van Dis, A.L. Snijders en de redactiechef boeken en cultuur van NRC, Michel Krielaars, aan het woord. En allemaal spraken ze lovende woorden over Lovink.

Jubileumweekend
Het jubileumweekend wordt op vrijdag 22 oktober geopend door cultuurwethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem. Hij trapt het schrijversgala af met onder meer Adriaan van Dis. De schrijver, die tot 2 jaar geleden in Eefde woonde, kwam zelf met de suggestie om ook Babs Gons uit te nodigen. Zij is schrijver, dichter, performer en docent. Ze is ook de stuwende kracht achter een aantal spoken-word initiatieven.

De al genoemde NRC ‘boekenchef’ Miciel Krielaars komt eveneens. Hij is ook historicus, slavist en oud Rusland-correspondent. Hij heeft een aantal boeken op zijn naam staan.

Zijn echtgenote, Henriëtte Schenk, is mezzosopraan. Zij zingt tijdens het gala vurige Russische liederen, begeleid op accordeon. De avond begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 15 euro.

Academie en diner
Op zaterdagmiddag 23 oktober volgt de ‘Lovink Academie’. De exacte invulling is nog in ontwikkeling maar de bedoeling is dat medewerkers van Lovink vertellen over hun werk en passie ten overstaande van kleine groepen liefhebbers. Zeker is dat er een workshop over poëzie komt. Verder zijn er op die dag vele aanbiedingen te vinden in de winkel. Opgeven voor de workshops kan in de winkel of via lovinkboekhandel@gmail.com.

Diezelfde dag wordt in de kerk het ‘1846-diner’ gehouden. De ‘buren’ van restaurant Kawop verzorgen een 5-gangen-diner met gerechten die zijn geïnspireerd door het kookboek uit 1840 van Rijntje Biljardt. Denk aan haringsalade met bellefleur en spinazie/zuring met ‘koeienogen’. 

Rijntje Biljardt was een Lochemse en woonde in de Bagijnestraat. Haar kookboek was de eerste in Nederland die door een vrouw was geschreven. Het diner wordt muzikaal opgeluisterd door Capella del Arte, met 8 fluitisten en een klavecimbel onder leiding van Norbert Kunst. Start 19.00 uur. Kosten 55 euro per persoon.

Vriendenborrel
De Vriendenborrel van zondag 24 oktober is exclusief voor Vrienden van Lovink. De bezoekers wacht onder meer een optreden van cabaretier Ernest Beuving en zijn vaste gitarist Erik Raayman. De vrienden krijgen een feestbundel uitgereikt. Dat is een potentieel collectors-item met 136 bladzijden. Het staat vol verhalen van onder meer Van Dis en Tommy Wieringa. Maar ook van Martin Frijns, de uitgever van A.L. Snijders. De dit jaar overleden uitvinder van het zeer korte verhaal (zkv) komt ook aan bod via een aantal brieven die hij schreef aan de Enschedese schrijver Jaap Scholten.

Er staat ook een verhaal in van medewerkster Erna Wondergem van de boekhandel. Het boek is geïllustreerd met kunst van de Lochemse Ina Wolters. De vrienden van de boekhandel krijgen het gratis. Andere liefhebbers kunnen het voor het luttele bedrag van 9,95 euro kopen in de winkel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant