<p>De Prieph werd door een afvaardiging van beide scholen geopend. Foto: Arjen Dieperink</p>

De Prieph werd door een afvaardiging van beide scholen geopend. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Basisscholen in De Garve verhuizen gezamenlijke bieb

‘Prieph’ van Meester G. Propschool en Prins Hendrikschool naar centrale hal

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - De Prieph zit op een nieuwe plek. De gezamenlijke bibliotheek van de Meester G. Propschool en de Prins Hendrikschool, die al jaren onder één dak huizen in het meerscholengebouw De Garve aan de Burgemeester Leenstraat, is verhuisd naar de centrale hal. De nieuwe locatie werd afgelopen week feestelijk geopend.

“Onze schoolbieb is ongeveer tien jaar geleden ontstaan omdat de school graag één centrale plek wilde voor de boeken die destijds door de hele school stonden”, aldus directeur Jokelien Homans van de Meester G. Propschool. “Samen met de Lochemse bibliotheekouders zijn toen alle boeken voorzien van een etiket en barcode. Met het uitleensysteem Educat konden we zien waar en wie een bepaald boek had. Na een paar jaar zijn we overgegaan naar een ander uitleensysteem, Bibliotheek op School, en dat gebruiken we nog steeds.”
Jokelien Homans: “Elke groep ging eenmaal per week naar de schoolbieb. Dat gebeurde op vaste tijden en dagen met behulp van ouders. Toen de school ging verhuizen werd de schoolbibliotheek in juli 2017 met behulp van ouders ingepakt. Na de zomervakantie zaten we in het nieuwe schoolgebouw met een eigen bibliotheek en de Prins Hendrikschool ook”, vertelt de directeur van de Propschool.

Samenvoeging
“In december 2018 werden conform de wens van beide scholen de bibliotheken samengevoegd tot één nieuwe. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor een naam. Toen de gezamenlijke bieb op 19 januari 2019 feestelijk werd geopend heette die voortaan ‘de Prieph” vertelt Homans verder. Prieph is een samenvoeging van Pr (Propschool) en de ph (Prins Hendrikschool) met een knipoog naar de verkorte naam bieb.
In totaal telt de bibliotheek nu zo’n 2000 boeken. Een keer per week gaan de leerlingen van Prop- en Prins Hendrikschool erheen. Een groep ouders helpt dan. Maar deze groep is in coronatijd kleiner geworden en kan wel aanvulling gebruiken.
In de laatste weken heeft de Priephn opnieuw een verhuizing gehad, maar nu intern. De bibliotheek is van boven naar beneden gegaan. Afgelopen woensdag werd de Prieph, ter ere van de Kinderboekenweek, op de nieuwe plek in de centrale hal feestelijk geopend door de oudste en de jongste leerling van beide scholen. Zij mochten als openingshandeling een lint doorknippen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden