<p>Terwijl de leerlingen de opdrachten uitvoerden, keken de studenten toe. Foto: Arjen Dieperink</p>

Terwijl de leerlingen de opdrachten uitvoerden, keken de studenten toe. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Rotterdamse Pabo-studenten leren van school Nettelhorst

NETTELHORST - Eind vorige week bezochten vijftig Pabo-studenten van de Thomas More Hogeschool uit Rotterdam de basisschool Nettelhorst. Zij kwamen kijken naar het unieke buitenonderwijs, waar de school wijd en zijd om bekend staat.

Door Arjen Dieperink

Terwijl hij wacht op de bus met studenten en lectoren toont Taco Houkema zich zeer opgetogen over het bezoek. Hij is de nieuwe directeur DBS Nettelhorst, sinds het begin van dit schoolseizoen zwaait hij er de scepter. “Dat unieke buitenonderwijs wilden de studenten uit Rotterdam wel eens aanschouwen. De ligging van ons in Nettelhorst is op zich al uniek”,  vult Houkema aan.
De bezoekers stappen uit na een reis van enkele uren. “Het is hier prachtig. Dit kennen wij in Rotterdam niet”, is één van de spontane reacties. De directeur van DBS Nettelhorst spreekt zijn gasten toe en attendeert op de uitklapbare stoelen die zijn opgestapeld bij de uitgang van de school. Ze worden opgehaald en buiten neergezet.
Terwijl de studenten een positie kiezen om de schoolkinderen te observeren wil een lector wel iets aan de Berkelbode kwijt. “Het is hier een mooie situatie. Onze studenten moeten zo de leerlingen van de basisschool bestuderen. Hiervoor hebben ze enkele criteria meegekregen. Zij maken foto’s en filmopnames en werken die later uit. Ook moeten ze een eigen lesje geven.”
Ondertussen bereidt Stephan de Groot, leerkracht bovenbouw van groep 6/7/8, zijn leerlingen voor. “Hier zijn twee dobbelstenen, die gooien wij iedere keer. Is het getal bijvoorbeeld negentien dan kijken jullie naar het laatste cijfer, in dit geval een negen, en gaan jullie in dat vak staan. Daar krijgen jullie dan een opdracht.”
De meester wijst naar de parkeerplekken die van nul tot en met negen zijn genummerd. Bij de eerste worp van de dobbelstenen rennen de kinderen naar het betreffende vak, waar ze de opdracht krijgen om een paar keer op te drukken. Op hun klapstoelen en staand volgen de studenten het schouwspel, met de mobieltjes gericht op de leerlingen van meester De Groot.
Na een paar uur is het bezoek van de Pabo-studenten voorbij en vertrek de bus naar Dongen, waar ze een boerderij uit de IJzertijd krijgen te aanschouwen. Maar Nettelhorst heeft ongetwijfeld een diepe indruk achtergelaten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden