<p>Beiaardier Jan-Geert Heuvelman (links) en Frits Wits (rechts) zijn bezig de noten te plaatsen op de speeltrommel. Foto: Arjen Dieperink</p>

Beiaardier Jan-Geert Heuvelman (links) en Frits Wits (rechts) zijn bezig de noten te plaatsen op de speeltrommel. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Lochems Gudulacarillon speelt nieuwe deuntjes

LOCHEM - Het is twee keer per jaar een urenlange klus, maar sinds vorige week speelt het carillon op de Gudulakerk weer nieuwe liedjes. Daarvoor moeten alle pennen (’noten’) op de speeltrommel op een nieuwe plek worden aangebracht.

Door Arjen Dieperink

Vorige week woensdag bleef het carillon op de Gudulatoren stil. Alle noten waren verwijderd van de speeltrommel, een karwei dat zo’n drie uur duurde. In de toren, op een hoogte van een tiental meters zijn Frits Wits en Patrick Duis samen met de Lochemse beiaardier Jan-Geert Heuvelman aan het werk om het carillon opnieuw te ‘programmeren’. Patrick zit op een stoel in de speeltrommel, voorzien van een looplamp en een schroefboormachine. Frits en Jan-Geert staan buiten de trommel naast elkaar. met voor hen een metalen strip voorzien van de letters van de noten. In een bak liggen de ‘noten’ en bevestigingsbouten.
“Wij plaatsen deze noten in het daarvoor bestemde gat in de speeltrommel.” Dat is nodig om de juiste klok op het juiste moment te laten klinken.  Ondertussen duwt Jan-Geert een noot met de bevestigingsbout in de trommel en laat Patrick Duis in de trommel weten op welke plek hij in de trommel de noot kan bevestigen met een moer. Kort daarna hoor je de schroefboormachine werken. Eén voor één worden alle noten bevestigd. Het insteken van de vier nieuwe melodieën kostte de drie heren op deze dag (vorige week woensdag-AD) maar liefst vijf uur.

Verzoeknummers
“In totaal zijn er veertig verzoekmelodieën bij ons ingediend om op de speeltrommel te zetten. Ik kijk dan welke nummers bij elkaar passen en kies er vier uit. De komende zes maanden speelt het carillon op het hele uur ‘Weg van jou’ (van Suzan & Freek), op het halve uur ‘Cent Mille Chansons (van Frida Bocara)’, om kwart over ‘Vervult van Uw zegen (LvK 425) en kwart voor ‘Sweet Caroline (Neil Diamond)”’, laat de beiaardier weten. Tussen acht uur in de morgen en ‘s avonds negen uur worden de melodieën afgedraaid. Per dag kan men dus dertien keer dezelfde melodie beluisteren. Dan is iedereen waarschijnlijk, na die 2379 keer in dat half jaar, wel weer toe aan iets nieuws.
“In april 2022 gaan wij weer versteken en worden weer nieuwe melodieën geplaatst na eerst een oproep in de Berkelbode te hebben gedaan”, aldus Jan-Geert Heuvelman.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden