<p>Vmax-clubleden voor aanvang van de rit vanaf &#39;De Heksenlaak&#39;. Foto: Arjen Dieperink</p>

Vmax-clubleden voor aanvang van de rit vanaf 'De Heksenlaak'. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Rudie Straatsma haalt zijn Vmax-club naar Achterhoek

Barchemer organiseert toerrit voor speciale motoren

Door Arjen Dieperink

BARCHEM - Een bericht op Facebook dat de laatste clubrit met de Vmax zou worden gereden vanaf De Heksenlaak. De tekst ‘Kearls nog een keer de Vmax antrappen en zörg daj d’r bie bunt’ trok de aandacht. Rudie Straatsma uit Barchem haalde zijn Vmax-club voor een toerrit naar de regio en het werd een mooie dag.

Als hij over de Vmax-motoren spreekt klopt het hart van Rudie Straatsma sneller. “Het is een soort cult“, fluistert hij met een knipoog, zodat niemand anders het kan horen. “Het is een prachtige motor die in 2,7 seconden kan optrekken van nul naar honderd kilometer per uur. Iedereen heeft zijn eigen Vmax aangepast, de een heeft er iets anders op gemonteerd dan de ander maar allemaal zijn wij gek van deze motor. Je hebt de Gen 1 en de Gen 2, de eerste heeft 145 pk en de andere 200.”
In ‘De Delle’, de kantine van De Heksenlaak verzamelen zich de leden van de Vmaxclub Holland. Buiten staan de motoren op een rijtje. Rudie is het enige lid uit de omgeving van Lochem. Het dichtstbij wonende clublid komt uit Enschede. De secretaris Niko Blokker is er ook bij. Zijn nog pas enkele maanden  oude kind zit op zijn schoot. Blokker komt uit Bergen op Zoom en werd al vele jaren geleden door het Vmax-virus gegrepen. Zijn vrouw en kind rijden met de auto achter de motoren aan.

Oudste lid
Van heinde en verre komen de leden naar de Heksenlaak om de 75 kilometer lange toerrit te rijden. Op de vraag wie het oudste lid is wordt er richting een tafel geroepen ‘Floris, dat ben jij toch?’ De aangesproken man met een grote grijze baard en snor kijkt naar de secretaris en zegt. “Ik het oudste lid, nee. Dat is Dick, die is 73.“ Hij wijst naar de man naast zich. “Dick is vijftien jaar lid van de club.“
De toertocht gaat via Ruurlo, Vorden, Zutphen, langs de IJssel, Doesburg, Hummelo, Zelhem en zo verder. “In eerste instantie wilde ik ook een stukje Duitsland nemen maar dan wordt de tocht te lang. Velen moeten nog ook nog naar huis rijden. Maar onze leden vinden de omgeving wel mooi om te rijden“, zegt Straatsma terwijl hij Achterhoekse ‘dreuge worst’ aan het uitdelen is.
Het is elf uur, tijd om te vertrekken. Het gezelschap loopt naar de motoren. “Heb jij je worst al gehad”, vraagt het oudste lid Dick aan zijn mede-clubgenoot. Deze schudt het hoofd, “Hier heb je de worst, je lunchpakket, denk het bier er maar bij”, lacht Dick. Binnen enkele minuten ronken de motoren en gaat het gezelschap via Barchem naar Ruurlo, om eerst alle motoren af te tanken. In de middag zijn ze terug op De Heksenlaak voor een hapje en een drankje om de dag af te sluiten. “Het is een mooie tour geweest en ik ben De Heksenlaak dankbaar voor hun gastvrijheid. Alles was goed om de laatste rit van dit jaar tot een succes te maken”, zegt Rudie Straatsma tot slot.


vmaxclubholland.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden