Diger Rossel met de modelbaan Pabrik Gula Jairuba, die hij afgelopen weekeinde in België tentoonstelde. Foto: PR

Diger Rossel met de modelbaan Pabrik Gula Jairuba, die hij afgelopen weekeinde in België tentoonstelde. Foto: PR

Barchemse modeltreinbouwer Diger Rossel te bewonderen in ‘De Grote Kleine Treinen Competitie’

Algemeen

BARCHEM – Of hij volgende week woensdagavond 3 november nog te zien is in het televisieprogramma ‘De Grote Kleine Treinen Competitie’? Daarover mag Diger Rossel (51) absoluut niets vertellen. Dat blijft namelijk een groot geheim. Vorige week woensdagavond was de Barchemse modeltreinbouwer met zijn ‘Team Wit’, waarin Rossel is vertegenwoordigd, in de tweede aflevering van het populaire programma van Omroep Max te bewonderen. Rossel ging in die uitzending met zijn team met als thema ‘Historische gebeurtenissen’ namelijk door naar de volgende ronde. En zo is de Barchemer met zijn vier andere teammaten vanavond (woensdag 27 oktober) wederom vanaf 20.30 uur te zien op NPO1. Voor deze uitzendingsronde moest hij met zijn teamleden een modelspoorbaan bouwen met als thema ‘Natuurrampen’. 

Door Jan Hendriksen  

Diger Rossel bouwt van kinds af aan al modelbanen en is actief lid van de regionale modelspoorvereniging De Seinpaal die zijn onderkomen bij Familiepark Cactus Oase in Ruurlo heeft. En de Barchemer bouwt niet zonder succes. Tijdens de vierde editie van Ontraxs in het Nationale Spoorwegmuseum in Utrecht in 2013 werd Diger met zijn zelfgebouwde modelspoorbaan met als titel Jairuba Bleu Bay Beach Rail tweede tijdens een Europese wedstrijd. Enkele jaren later deed hij dit nog eens dunnetjes over met de modelbaan Pabrik Gula Jairuba om als klap op de vuurpijl in 2018 met de modelbaan Barch Berg Bahn de eerste plaats te behalen. Afgelopen weekeinde exposeerde Rossel nog een van zijn inmiddels vijf modelbanen op een grote internationale show in het Belgische Edegem. “We mogen onze banen na lange tijd weer showen. En dat doe ik graag”, zo vertelt de modelbouwer. In het programma ‘De Grote Kleine Treinen Competitie’ gaat Omroep MAX onder leiding van presentator André van Duin en juryleden Diane Meyboom en Evan Daes op zoek naar de beste modeltreinbouwer van Nederland. In totaal strijden zes modeltreinbouwers met hun teams tegen elkaar om de mooiste en meest creatieve modelspoorbaan te realiseren. Elke aflevering moet er aan de hand van een thema binnen drie dagen een compleet nieuwe wereld gecreëerd worden. De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan maken het elke aflevering weer spannend. 

Parijs
Diger Rossel kreeg in de tweede aflevering met zijn team de opdracht om aan de hand van het thema ‘Historische gebeurtenissen’ een modelbaan te bouwen. Het team koos voor het treinongeval dat op het Gare Montparnasse op 22 oktober 1895 in Parijs plaatsvond. Een trein van de Granville van Granville naar Parijs stopte niet zoals voorzien in het Montparnassestation (Gare Montparnasse) in Parijs, maar reed over het stootblok en het perron en door de glazen wand van het station. De locomotief kwam neer op het Place de Rennes, dat een verdieping lager lag, en bleef daar staan, als een ladder tegen een muur. De kop van de locomotief kwam terecht op het tramstation. De twaalf wagons met 131 passagiers bleven boven in de rails staan. Het was aan het team van Rossel om deze opdracht op hun eigen creatieve en spectaculaire manier uit te werken. De jury was gecharmeerd van de bouw en dat betekende dat het team doorging naar de volgende ronde.

Britse format
De Grote Kleine Treinen Competitie is de Nederlandse variant van het succesvolle Britse format The Great Model Railway Challenge op Channel 5. Met al twee seizoenen en vele kijkers is het inmiddels een succesvol en geliefd programma op de Britse televisie. Jong en oud zijn wekelijks gecharmeerd van de miniatuurwerelden die de deelnemers met veel precisie opbouwen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant