Pieter Arts (rechts), in het midden (met steen, bloemen en zittend) de nichten van Derk Jan Wassink. Foto: Arjen Dieperink

Pieter Arts (rechts), in het midden (met steen, bloemen en zittend) de nichten van Derk Jan Wassink. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lochem heeft er weer zeven Stolpersteine bij

Algemeen

Nieuwe nagedachtenis-stenen in Harfsen/Joppe, Almen en Lochem

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - De gemeente Lochem heeft er weer zeven nieuwe Stolpersteine bijgekregen. De zogeheten struikelstenen, ter nagedachtenis aan de door de nazi’s gedeporteerde en vermoorde inwoners, werden afgelopen vrijdag neergelegd door de Stichting Stolpersteine Lochem, op drie verschillende plekken in de gemeente.

De Stichting Stolpersteine Lochem werd op 22 juli 2019 opgericht. De gedenkstenen, een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Deming, worden bij de huizen waar de vermoorde inwoners hebben gewoond in de grond gelegd.
De eerste van de stenen, voor de vermoorde Derk Jan Wassink, werd tijdens een korte plechtigheid neergelegd op de hoek van de Lochemseweg-Plantageweg, tussen Harfsen en Joppe. De voorzitter van de stichting, Pieter Arts, sprak het vijftigtal aanwezigen toe. Onder hen waren de dames Marjan Pardijs-Wassink (Neede), Mini Lenderink-Wassink (Neede) en Anni Leuvenink-Wassink (Gorssel), alle drie nichten van  Derk Jan Wassink en de enige familieleden die tijdens de plechtigheid aanwezig konden zijn.

Jehova’s Getuige
“Derk Jan Wassink is op 26 januari 1924 geboren op ‘De Kroeze’. Zijn geboorteboerderij is in de jaren zeventig afgebrand. Op deze plek is een nieuwe woning verrezen: Lochemseweg 76a. Derk Jan kwam als knecht bij het boerengezin Liefers, Jehova’s Getuigen. Zo kwam Wassink in contact met deze geloofsgemeenschap. Zelf was hij van huis uit Nederlands Hervormd.” Uiteindelijk bekeerde Derk Jan Wassink zich, ook al vonden zijn ouders de keus van hun zoon niet verstandig. Hij werd prediker en bleef ondanks de dreiging van de Nazi’s zijn geloof in het openbaar uitdragen. Dat werd hem in 1942 fataal. Hij werd gearresteerd en bezweek uiteindelijk ruim twee jaar later, op 11 december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme.
Na de woorden van de voorzitter van de Stichting Stolpersteine Lochem sprak een vertegenwoordiger van de Jehova ‘s Getuigen, die speciaal er voor uit Noord-Holland was gekomen, de aanwezigen toe. Hij prees Derk Jan Wassink dat hij zijn geloof trouw bleef. Daarna legden de nichten gezamenlijk de struikelsteen met daarop vermeld de gegevens van Derk Jan Wassink op de aangewezen plek neer.

Almen
Dezelfde middag werden door de bestuursleden van de Stichting voor de Kapelweg 9 bij Almen Stolpersteine neergelegd ter nagedachtenis aan Joseph Phillips (58), Charlotte Philips-Meijerheim (59), Isaak Goldwerth (35), Nelli Natalie Goldwerth-Philips (30) en Hannie Goldwerth (7). Allen werden vermoord in Auschwitz. Joseph Phillips was in 1934 uit Duitsland gevlucht naar Eefde. In 1935 kocht hij Het Baltink, een boerderij ten noorden van Almen en trok hier samen met zijn vrouw, dochter schoonzoon en kleindochter in. Op 2 oktober 1942 bemerkte de buren dat er een vrachtauto voor de deur stond. De familie werd door de Duitse bezette afgevoerd.
Op de Nieuweweg 6 in Lochem werd verder stilgestaan bij Salomon Heilbronn (50), Helena Johanna Rosali Heilbronn-Menco (42), Bertha Jenny Heilbron (16), Sara Roos-Meijers (80) en Josephina Vromen-Cohen (79), De eerste drie personen zijn vermoord in Auschwitz, de laatste twee zijn respectievelijk vermoord in Vught en Westerbork. Ook voor hen werden Stolpersteine neergelegd.

Bestuur
Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Lochem bestaat behalve voorzitter Pieter Arts uit Martin Lamers (penningmeester), Anita Israel (secretaris), Bert Oude Engberink en Jos Israel.
Op maandag 29 november zal om 18.15 uur aan de Molenbelt 4-6 opnieuw een Stolperstein worden gelegd. Deze is ter nagedachtenis aan het voormalig raadslid Willem Jan ter Schegget. De plechtigheid is in aanwezigheid van burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.


www.stolpersteinelochem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant