Floris Meijer maakt alle minivaasjes van porselein zelf. Eigen foto

Floris Meijer maakt alle minivaasjes van porselein zelf. Eigen foto

Jonge Gorsselse ontwerper speelt zich in kijker met minivaasjes voor enkele bloem

Algemeen

GORSSEL - Stel, in de eerste maanden van het jaar ontdek je een sneeuwklokje of krokus en je wilt deze lentebode mee naar huis nemen. Dan had je altijd het probleem dat deze bloemetjes te klein zijn om ze op een vaas te zetten. Student-ontwerper Floris Meijer uit Gorssel heeft hiervoor dé oplossing bedacht met door hem ontworpen minivaasjes. Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is enthousiast en werkt mee aan de productie van de glazen variant.

Door Rudi Hofman

Floris Meijer brengt zijn serie minivaasjes uit onder de naam Luxje. Deze is afgeleid van lux, de eenheid die de verlichtingssterkte van een lichtbron zoals de zon aangeeft. Sneeuwklokjes en krokussen zijn volgens Floris de eerste voortekenen van het nieuwe voorjaar en van een periode van licht na de donkere wintermaanden. 

De in Gorssel geboren en getogen Floris bedacht zijn ontwerp ongeveer een jaar geleden. Hij zat destijds in het derde jaar van de Design Academy Eindhoven en had als specialisatie voor keramiek gekozen. Onderdeel van een opdracht was: maak een ontwerp van een vaas die een glasblazer in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam kan blazen.

Waar zijn klasgenoten kozen voor grote exemplaren tot wel veertig centimeter, zocht Floris het bewust in het kleine. “Ik vroeg me af hoe ik een vaasje kon ontwerpen zodat je een enkele bloem mee naar binnen kunt nemen en daarvan kan genieten”.

Voorganger
Later vertelde een docent Floris dat pakweg honderd jaar geleden ene K.P.C. de Bazel, een illustere voorganger, een serie lentebloemvaasjes had ontworpen. “Toen ik dat hoorde, had ik mijn ontwerp al bijna klaar. Mijn vaasjes lijken gelukkig helemaal niet op die van De Bazel”, zegt Floris lachend.

Floris ontwierp zijn vaasje op de computer en printte die vervolgens 3D uit in biologisch afbreekbaar plastic. In overleg met een glasblazer van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam bepaalde hij de minimale doorsnee van de opening van het vaasje op drie centimeter. 

Vervolgens maakte Floris een mal van gips en kwarts en later liet hij er eentje maken van perenhout. “Daarin kun je 1200 graden heet glas uit de smeltoven doen waarbij het hout nauwelijks vervormt. Ze houden de mallen ook continu in het water zodat het hout heel weinig trekt.”

Enthousiast
In Leerdam blies meesterglasblazer Gert Bullée op 8 december 2020 de eerste vijf door Floris ontworpen glazen vaasjes. Ze waren bij het museum zo enthousiast over het ontwerp en de afmeting - de glazen variant is slechts acht centimeter hoog - dat ze aanboden deze in een vrij kleine oplage te produceren.

Floris: “Ik heb er nu dertig besteld in drie verschillende kleuren. Ze zijn onder meer te koop bij de museumshop in Leerdam en bij Eerlijk! Genieten aan de Hoofdstraat in Gorssel. Er komt zeer waarschijnlijk een veel grotere order aan, maar daar kan ik nu nog niet meer over vertellen.”

Varianten
Naast de glazen Luxjes, die 38,95 euro per stuk kosten, zijn er ook varianten beschikbaar zoals een Luxje van porselein voor 19,95 en een grotere variant van veertien centimeter geschikt voor een enkele narcis of klaproos. Deze kost 29,95 euro. Floris maakt deze vaasjes zelf, hierdoor is ieder exemplaar uniek.

Inmiddels zit Floris in het laatste jaar van zijn opleiding in Eindhoven. Hij loopt momenteel stage bij de bekende productontwerper Lex Pott in Rotterdam. “De stage duurt tot en met januari en daarna ga ik een half jaar lang afstuderen.”

Grote wens van Floris Meijer is straks fulltime als ontwerper te kunnen werken vanuit zijn eigen studio. In welk deel van het land hij zich gaat vestigen, heeft hij nog niet besloten. Misschien keert hij wel terug naar Gorssel, maar ook Rotterdam en Eindhoven zijn in zijn ogen serieuze opties.

Op YouTube heeft Floris een filmpje gepost van het blazen van door hem ontworpen vaasjes in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.


De Luxjes, zoals de minivaasjes heten, zijn geschikt voor een enkele bloem. Foto: Floris Meijer
De Luxjes, zoals de minivaasjes heten, zijn geschikt voor een enkele bloem. Foto: Floris Meijer
Meesterglasblazer Gert Bullée blaast in Leerdam een door Floris Meijer ontworpen glazen vaasje. Foto: Floris Meijer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant