Onderzoek lokale democratie van start

LOCHEM - De gemeente Lochem doet onderzoek naar de lokale democratie en vraagt inwoners om hun mening over onder andere de manier waarop in de gemeente besluiten worden genomen en uitgevoerd en of inwoners voldoende kunnen meedenken, meebeslissen of zelfs meewerken als zij dat willen. De vragenlijst Lokale Democratie staat open van maandag 22 november tot en met 12 december. 

Wethouder Eric-Jan de Haan zit in de begeleidingsgroep van het onderzoek. Samen met raadsleden, inwoners en ambtenaren. Hij legt uit: “We betrekken inwoners op veel manieren als we plannen bedenken of plannen uitvoeren. Steeds vaker geven we ruimte aan ideeën uit de samenleving. Sluit hoe wij werken voldoende aan bij wat inwoners graag willen? Daarover horen we graag uw mening!”

De resultaten zijn heel bruikbaar voor de gemeenteraad, burgemeester en wethouders en ambtenaren. Het maakt duidelijk hoe inwoners de lokale democratie waarderen. Of er wensen zijn om meer samen te werken op onderwerpen. Wethouder De Haan: “De resultaten helpen bij het bedenken van verbeteracties richting de periode na de verkiezingen”. 

Vragenlijst invullen
Tot en 12 december staat de vragenlijst ‘Quick Scan Lokale Democratie’ open op www.lochem.nl/vragenlijst. Ook raadsleden, collegeleden en ambtenaren vullen de vragenlijst in. Zo kan de gemeente de antwoorden vergelijken en zien of men er hetzelfde over denkt. En zo niet: samen in gesprek gaan over hoe er nog beter samengewerkt kan worden.  

Geen toegang tot internet? Dan kan men contact opnemen met adviesbureau Moventem via 0575 - 76 02 27. Moventem kan dan een vragenlijst op papier toesturen. 

Over het onderzoek
De landelijke organisatie ‘Democratie in Actie’ ontwikkelde de vragenlijst. Een begeleidingsgroep met inwoners, raadsleden, medewerkers en bestuurder vanuit de gemeente Lochem ondersteunt en organiseert het proces hier. Zij voegde ook lokale vragen toe. De begeleidingsgroep verdiept zich in de reacties die men ontvangt en stelt op basis daarvan verbeteracties voor.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden