Met een krabber werden de stickers in een mum van tijd verwijderd. Foto: eigen foto
Met een krabber werden de stickers in een mum van tijd verwijderd. Foto: eigen foto

Laren in actie tegen stickervervuiling

LAREN – Inwoners van Laren demonstreerden zondagmiddag hoe je heel snel iets negatiefs om kunt zetten in iets positiefs. Binnen een mum van tijd verzamelden zich na een oproep op Facebook tussen de vijftien en twintig dorpsgenoten om stickers te verwijderen. Die hadden vandalen de nacht ervoor in grote hoeveelheden op verschillende objecten in het centrum geplakt.

Op de stickers stonden hartjes en de tekst ‘Born to be free’, een beeldmerk dat veel wordt gebruikt door tegenstanders van het coronabeleid. “Prima als je het daar niet mee eens bent”, schreef Peter Leijenhorst zondagochtend op Facebook nadat hij de plakkerige vervuiling ontdekte. “Maar om dan heel Laren onder te gaan plakken met je stomme stickers, is dan ook weer niet nodig. Hier bereik je niets mee, behalve dat ondernemers in Laren uren stickers staan te krabben.”


Dankzij hulp van hun dorpsgenoten hoefden Larense ondernemers de stickers niet zelf te verwijderen. Foto: eigen foto 

Op de foto’s die de Larenaar bij het bericht plaatste, is te zien dat bij onder andere Bakker Wijnand, Aris Frieterie en Die Computer stickers op borden, reclamezuilen en panden waren geplakt. Ook een bushokje en het beeld van Albert Mol waren ten prooi gevallen aan de stickerplakkers.

Met het gehoor dat werd gegeven aan zijn oproep om ‘allemaal een paar stickers op te ruimen als je ze tegenkomt’, bewees Laren maar weer eens zijn ware kracht. Dorpsgenoot Jessica ten Have reageerde op het bericht van Leijenhorst met het idee om samen de schouders eronder te zetten en het centrum van stickers te ontdoen. Om 13.00 uur stond een legertje vrijwillige schoonmakers klaar bij Bakker Wijnand, met krabbers in de aanslag.

Een deel van de stickers was toen al verdwenen. Daardoor had de schoonmaakploeg de tijd om nog wat extra werk te verzetten en ook de stickers die al langer een doorn in het oog waren te verwijderen.


Een bushalte onder de stickers. Foto: eigen foto 

Gerwin Nijkamp
Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden