Nina: "Reuze gezellig!"
Nina: "Reuze gezellig!" (Foto: Wendy Goodin)
De Vrijwilliger Centraal

Nina Fett: 'Ik kom ervoor terug'

Als kind lekker griezelen in bed, terwijl je moeder je een sprookje voorleest. De wereld van heksen, elfjes en tovenaars ging nóg meer voor Nina Fett (18) leven in Winterwonderland, een jaarlijks spektakel op de tweede zaterdag in december in het Openluchttheater in Lochem. Haar eerste rol in deze magische wereld was kabouter zijn. Ze was 10. Sindsdien heeft ze altijd met plezier meegedaan. Pannenkoekenmeisje, kikker. Nu, sinds enkele jaren, in een tent beneden op het plein. Meehelpen achter de bar.

Door Ina Stoel

Het hele gezin is bij dit theater betrokken. De moeder van Nina verzorgt de PR. Ze maakt een prachtig programmaboekje. En ze regelt samen met Nina de bands. Vader is hoofd horeca en regelt alles wat dit onderdeel betreft. Ook broerlief springt soms in.

In het Openluchttheater vinden verschillende activiteiten plaats. Een kindervoorstelling begin mei, waar alle scholen van Lochem voor worden uitgenodigd. Dit draagt bij aan de culturele vorming van kinderen. In de zomerperiode het openluchtspel met indrukwekkende decors en grote spektakelstukken. Verder een uitmarkt en een zomertafelconcert. Nina is er vaste vrijwilliger geworden. "Er zijn twee bars, één beneden en één boven. Ik geef onder meer de drank uit. Het is er reuze gezellig. Al die mensen om mee samen te werken, de grapjes tussendoor, de optredens zelf met al die bezoekers en drukte". Nina werkt snel en handig en dat is nodig ook. Ziet ze zelf nog iets van bijvoorbeeld Winterwonderland? "Ja, de avond ervóór is speciaal voor alle vrijwilligers. En op de dag zelf loop ik ook altijd een rondje".

Nina vindt het Windstrekenfestival een hoogtepunt. Daar komen bands als BLØF, Racoon of Normaal. "Die bands krijgen voor hun optreden eten. Dit gebeurt in een ruimte bovenin het theater. De bandleden kunnen dan naar andere optredens kijken en worden zelf niet gezien, wat ze erg leuk vinden. Samen met mijn moeder doe ik de boodschappen. Ik dek de tafels op een sierlijke manier en verzorg de bediening. Zelfs het opruimen na afloop vind ik leuk. Er is daar nooit gedoe. Moeder: "Ik hoef er niet naar om te kijken, zij regelt alles zelf". Nina: "Ik verdien er niets mee. Het geld wordt besteed aan onderhoud en vernieuwing van het theater. Zelfs de fooien gaan naar Stichting Openluchttheater Lochem. Leeftijdgenoten verklaren me soms voor gek. Zeker ook, omdat ik verreweg de jongste vrijwilliger ben." Nina zit op de Middelbare Hotelschool in Arnhem. Dit jaar is haar examenjaar. Volgend jaar wellicht naar de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. En dit vrijwilligerswerk? "Ik kom ervoor terug", zegt ze lachend.

In 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op:
vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten