Vrijwilligers van de ZSOM druk bezig met het monteren van de video's en kerstgroeten, met staand Sjaak Hulshof. Foto: Henri Walterbos
Vrijwilligers van de ZSOM druk bezig met het monteren van de video's en kerstgroeten, met staand Sjaak Hulshof. Foto: Henri Walterbos Henri Walterbos

‘Marga’s Geluksmomentjes’ met kerstgroeten en optredens voor bewoners Marga Klompé

Algemeen

‘De kerstgroeten zullen de kijkers blij maken en ontroeren’

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - Een hart onder de riem voor de bewoners van de 14 locaties van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) in de aanloop naar Kerst. Maandag 20 december verzorgt ziekenomroep ZSOM uit Groenlo, voor het tweede achtereenvolgende jaar de live streaming ‘Marga’s Geluksmomentjes’, voor alle bewoners en medewerkers van SZMK. De uitzending is in alle huiskamers van Marga Klompé te zien, via You Tube. Iedereen kan hier de uitzending volgen. Live, maar tot en met 3 januari ook na afloop.

Beperkingen
“Vorig jaar werden wij benaderd door Marga Klompé naar aanleiding van de beperkte bezoekersregeling vanwege corona, om samen met hen iets bijzonders te organiseren, in de vorm van een live-uitzending waarbij familieleden kerstgroeten in konden sturen. Die groeten werden vertoond op de televisies in huiskamers van alle tehuizen van Marga Klompé.” Aan het woord Sjaak Hulshof van ZSOM. “We wilden een leuke gezellige dag organiseren voor de bewoners. Normaal gesproken wordt er van alles georganiseerd voor de bewoners, maar in al die tehuizen waren zware beperkingen en kon er niet veel georganiseerd worden. Het werd een combinatie van live-optredens en kersgroeten waar bewoners samen naar konden kijken vanuit hun huiskamers.”

Doelgroep
“Mensen vonden het fantastisch dat dit werd georganiseerd. Zo’n dag was dan ook voor herhaling vatbaar. Ook kwam de vraag ‘waarom zou je dit alleen maar met kerst doen en niet ook op andere momenten?’. Het is er dit jaar niet van gekomen om ook op andere momenten een dag te organiseren, maar wie weet. We zijn dit jaar al in september begonnen met de voorbereidingen. Vorig jaar werd het pas eind november bedacht. Met een werkgroep vanuit Marga Klompé organiseren we deze dag samen. Wij doen dit graag, want als je kijkt naar de afgelopen periode, bijna alle grote opnames die we zouden doen zijn niet doorgegaan. Onze doelgroep is zieken en bejaarden in de Oost-Achterhoek. Voor hen houden we deze dag.”

86 Kerstgroeten
“Het was afgelopen jaar zo’n succes, dat we de mensen ook deze keer in de aanloop naar kerst weer een keer een leuk stukje amusement willen bezorgen, en een mooie dag. Kregen we afgelopen jaar 60 filmpjes binnen, deze keer liefst 86”, vertelt Hulshof blij. “Overal vandaan uit de regio, geheel Nederland, maar ook uit Hong Kong, Spanje, Oakland. Het is prachtig om te zien wat mensen voor moeite hebben genomen om kerstgroeten op te nemen en opa of oma op deze manier te verrassen. We hebben zelfs compleet gemonteerde filmpjes binnengekregen. Echt fantastisch. Voorafgaande aan iedere kerstgroet staat in beeld voor wie de groet bestemd is en in welk tehuis deze persoon woont. Dan kunnen mensen ervoor gaan zitten. De filmpjes waren vorige jaar sms wat aan de lange kant. We hebben nu aangegeven dat een filmpje maximaal zo’n 30 seconden mocht duren.” Hulshof geniet zichtbaar als hij enkele video’s laat zien. “Ik krijg er zo’n ‘All You need is Love’ gevoel bij”, lacht hij. “De mensen zijn zeer creatief geweest. Er zitten prachtige filmpjes bij. Eentje over de soep van oma, iemand op een paard. De video’s zullen de kijkers blij maken en ontroeren.” Verder zijn er in de uitzending liveoptredens en 4 blokken van een kwartier aan kerstgroeten. “Op dit moment zijn onze mensen alles aan het monteren. Veel werk, maar iedereen vindt het leuk om eraan mee te werken. We werken die dag zelf met 10 mensen van ZSOM aan de uitzending en worden bijgestaan door de werkgroep van de Molenberg.”

‘Ik krijg er zo’n
‘All You need
is Love’
gevoel bij’


Quiz
De uitzending komt live uit zaal ’t Kormelink in de Molenberg Groenlo. De uitzending is in alle 14 locaties van Marga Klompé voor iedereen te volgen. Marga Klompé is gevestigd in Groenlo, Lichtenvoorde, Beltrum, Aalten, Winterswijk (4 locaties), Meddo, Bredevoort, Aalten (3 locaties), Lochem, Laren. “Er wordt een heel mooi decor geplaatst, in de vorm van een hotellounge, waarin de gasten worden ontvangen,” vertelt Hulshof. “De presentatie is in handen van Arno Klein Goldewijk en Hans Onstenk doet live een quiz voor de bewoners. In de loop van de uitzending wordt de prijs al uitgereikt. Dat wordt dan weer gefilmd en daarna uitgezonden in de loop van de uitzending.”

Programma
Duurde de uitzending afgelopen jaar van 10.00 tot 15.00 uur, uit de evaluatie bleek dat dit toen te lang was. “We hebben er nu voor gekozen een uitzending te maken van 10.00 tot 12.00 uur met liveoptredens en kerstgroeten. Ook is er van 14.00 tot 16.00, en van 12.00 tot 14.00 uur een programma voor mensen die wel of geen dutje doen tussen de middag.

“Ria Olyslager begint met een verhaal in het dialect over voorwerpen en zaken uit de jeugd. Dan hebben we een band bestaande uit 11 medewerkers van Marga Klompé, speciaal voor deze uitzending bij elkaar gekomen. Zij geven een miniconcert van een kwartier. Dan Dini Naaldenberg die een kerstverhaal voorleest en vervolgens de quiz. Daarna is er een optreden van Hennie Oesterholt en Theo te Brinke. Dan weer de quiz, met aansluitend een pauzeprogramma van 12.00 tot 14.00 uur. Ook gaan we waarschijnlijk een heel gevarieerde revue uitzenden die we een aantal jaren geleden hebben gefilmd. Om 14.00 uur gaan we weer live, te beginnen met een optreden Dokter M en de Zusters en later het kwartet The Voices, bestaande uit vier dames. We gaan ook nog opnames maken van een zangkoor in Bredevoort. Dat zenden we later uit. Daarnaast is er nog een optreden van de koperblazers van Muziekschool Boogiewoogie.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode