<p>Hemony Kerkklok Almen. Foto: Henk Muileman</p>

Hemony Kerkklok Almen. Foto: Henk Muileman

Het raadsel van de Almense kerkklokken

ALMEN - In de zomer van 2022 gaat er in Almen iets bijzonders gebeuren. De Almense muziekvereniging Juliana laat dan de compositie 'Hout, koper, brons en STAAL'  in premiére gaan. Dit stuk is in opdracht van Juliana geschreven door componist Carl Wittrock.

Met het uitvoeren van 'Hout, koper, brons en STAAL' wil Juliana de Hemony-kerkklokken eren, die al meer dan 375 jaar hun boodschap overbrengen aan de Almense gemeenschap. Het concert vindt plaats aan de voet van de kerktoren, en de klokken zelf hebben ook een belangrijke rol in de compositie.

Raadsels
Toch hangt er een raadsel rond de Almense kerkklokken. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is namelijk van mening dat één van de Hemony’s niet authentiek is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel klokken gevorderd om er kogels van te maken. Slechts enkele klokken kregen het kenmerk ‘van grote historische waarde’ om ze voor omsmelten te behoeden. Ook voor de Almense klokken werd dit document uitgegeven, op 20 april 1940, en daarmee zouden de Almense klokken veilig zijn gesteld.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschrijft op de website de Almense kerkklokken echter als volgt: “Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van F. Hemony, 1645, diam. 130 cm. en één klok van een anonieme gieter, 1960, diam. 104 cm. met de opschriften van de twee eerder vergoten klokken.”

Teksten
De teksten staan volgens de Rijksdienst aan weerszijden op de mantel van die tweede klok. De ene is: "Moge mijn klank die in 1960 werd geboren de herinnering levend houden aan mijn in 1943 geroofde voorgangster wier gedachtenis ik op mijn andere zijde draag." Op die andere kant zou de volgende tekst staan die ook op de klaarblijkelijk in 1943 geroofde klok stond: "DE HEER W.V.LINTELO THO DERESE C.ERFMARKENRICHTER TOT ALMEN ENDE HARFSEN ENDE DIE VIER HOEVEN VAN HARFSEN, LAMB.LOVWERMAN, RAETSFRUNDT TOT ZVTPHEN, W.VALCK, B.OEVELINCK, I.MARRIENBORCH, HEBBEN MY DOEN GIETEN ANNO 1645."
Voor zover bekend is de geroofde klok niet teruggekeerd en ook de gieter van de vervangende klok van 1960 is niet bekend. Maar vreemd genoeg kan geen enkele oudere Almenaar zich desgevraagd herinneren of er begin jaren zestig een nieuwe kerkklok in de toren is gehesen.

Oplossing
Almenaar Henk Muileman heeft zich voorgenomen het raadsel van de Almense klok op te lossen. De eerste stap om duidelijkheid te krijgen is op locatie gaan, besloot hij. Daarom zal hij samen met Wim Rouwenhorst naar de klokkenstoel in de toren klimmen om op zoek te gaan naar de inscriptie op de mantel van de klok.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden