Henk-Jan Bouwhuis bij de AED aan Spijkpad 6 in Eefde. Foto: Arjen Dieperink

Henk-Jan Bouwhuis bij de AED aan Spijkpad 6 in Eefde. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Eefde is met extra AED weer een stuk veiliger

Zorg

EEFDE - Eefde is nog net in 2021 weer iets veiliger geworden. Sinds kort is in de Spijkwijk een AED geplaatst. Het is een initiatief van de Buurtvereniging De Spijkwijk die op 11 november dertig jaar bestond en de buurt voor die verjaardag een een prachtig cadeau heeft gegeven.

Door Arjen Dieperink

Van de 150 gezinnen in de buurt zijn er zo’n tachtig lid van de vereniging. Van de zes bestuursleden zwaait in het dagelijks bestuur Tonnie Dengerink de scepter. Hij wordt bijgestaan door Renate Mooi-Van Leeuwen (secretaris) en Siebren de Boer (penningmeester). Dengerink kon zelf tijdens het interview niet aanwezig zijn en laat zich vertegenwoordigen door Henk-Jan Bouwhuis. “De reden dat de vereniging kon investeren in een AED voor de Spijkwijk is dat er geld over was. Er konden namelijk de afgelopen jaren geen uitgaven voor wijkactiviteiten worden gedaan.”

Voortuin
Bouwhuis is niet onbekend met de AED. Als voormalig brandweerman moest hij er met enige regelmaat mee werken. De AED van de vereniging staat ook in zijn voortuin, op de hoek Spijkpad-Vullershof. “Wij hebben een oproep gedaan in de wijk wie de AED in de tuin zou willen hebben. Ik heb aangegeven dat hij ook bij ons mocht staan. Uiteindelijk heeft het bestuur voor deze plek gekozen”, aldus Bouwhuis. Een paar meter verderop staat een spandoek met de tekst ‘Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Buurtvereniging De Spijkwijk’.
“Het is te hopen dat het geluk in 2022 iedereen toelacht en de AED niet gebruikt hoeft te worden, maar mocht het wel zo zijn dan staat het apparaat klaar”, zegt Bouwhuis. Dat het plaatsen ook letterlijk wat voeten in de aarde had weet de Eefdenaar inmiddels ook. Er moest voor een elektriciteitskabel een geul van zo’n twintig meter worden gegraven vanaf de garage naar de weg. Een sportbeurtje waar de 60- jarige Henk-Jan zijn hand niet voor omdraaide.  ”De paal en de plaat waar de AED-kast op bevestigd is, zijn geschonken door één van onze leden die eigenaar is van het constructiebedrijf Rexwinkel B.V. in Zutphen. De constructie die nodig is voor de plaatsing van de kast is op dat bedrijf gemaakt. Een mooi stukje werk.”

Pincode
“De AED wordt verwarmd tegen het vocht”, vertelt Bouwhuis verder. “En de kast is dag en nacht verlicht. Hij gaat open met een pincode die doorgegeven wordt aan de hulpverlener die bij een oproep van HartslagNu de AED moet gaan halen. Het jaarlijkse onderhoud van de AED is meegenomen in de onderhoudscyclus van de gemeente Lochem, daar hebben wij als vereniging niets meer mee van doen.”
HarslagNu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland laat in een verklaring weten: “De AED’s zijn geen gemeenschappelijk bezit. Het belangrijkste is dat omstanders in het geval van een hartstilstand 112 bellen. Automatisch wordt HartslagNu geactiveerd en krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer de opdracht om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen.”
Een openbare database van alle AED’s in Eefde en andere kernen is er niet. Op de site van HartslagNu kan men wel de plekken vinden waar nog geen dag en nacht beschikbare AED’s zijn die bij HartslagNu zijn aangemeld.


www.hartslagnu.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant