Erwin Beumer toont een een deel van het door hem opgeruimde zwerfafval. Foto: Arjen Dieperink

Erwin Beumer toont een een deel van het door hem opgeruimde zwerfafval. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Erwin Beumer schrikt van al het zwerfvuil

Algemeen

VERWOLDE - Hij kan zich nog boos maken over wat er zoal door sommigen langs de straat wordt gegooid. In zijn tijdelijk onderkomen in Verwolde zit de 38-jarige Erwin Beumer aan de koffie. “Ik had mijn fiets voor onderhoud naar Lochem gebracht en liep van daaruit terug naar huis. Een wandeltocht van zo’n zes kilometer. En je schrikt ervan wat je allemaal tegenkomt langs de kant van de weg.”

Door Arjen Dieperink

“Gelukkig had ik een plastic zak bij me en handschoenen aan”, zegt Beumer, die onderweg maar begon met het verzamelen van dat afval. Hij schudt zijn hoofd. “Vooral aan de Ampsenseweg wordt veel weggegooid. Ik vond zelfs twee kleine vuilniszakken die ik heb meegenomen. Wie doet nu zoïets?”.
Beumer kan er gewoon niet bij. “Alles heb ik mee naar huis genomen ook al had ik van daaruit nog enkele kilometers gaan. Thuis heb ik nog geprobeerd het afval te scheiden. Daarom maakte ik de vuilniszak open, maar die ging direct weer dicht want daar zaten luiers in. Ik die zak maar direct in de grijze container gegooid.”
Het ging er bij Erwin Beumer niet om om de identiteit van de dumper van de afvalzakken te achterhalen. “Ik wilde uitsluitend het afval scheiden en in de daarvoor bestemde bakken doen. En iedereen erop attenderen wat er zo nonchalant wordt weggegooid. Iets waar wij zelf wat aan kunnen doen”, zegt hij.

Gemeenteraad
Behalve plastic en blik kwam Beumer ook veel mondkapjes tegen, kassabonnen en een nieuwjaarsgroet van Expert. Zelf zet hij zich regelmatig in voor het milieu en sinds kort staat hij voor GroenLinks in Lochem op een verkiesbare plek (3) bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Ook daar zal hij zich voor het milieu inzetten.
Een deel van het gevonden vuil heeft Beumer op de geopende klep voor de plasticcontainer uitgestald. “Kijk, dit vind je onderweg. Heel veel blik. Hier zou eigenlijk statiegeld op moeten komen om de hoeveelheid blik in het milieu te verminderen.” Hij vindt dat al dat blikjes uiteindelijk helemaal uit het milieu zouden moeten verdwijnen, maar hij beseft ook wel dat dat niet realistisch is. Op de klep liggen ook plastic verpakkingen van diverse bekende merken. Dan hebben we wel genoeg gezien en met een zwaai doet hij de deksel dicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant