<p>Ester Dolphijn bij de urnenmuur op de begraafplaats Lochem. "Het is de laatste tijd wel drukker in onze branche." Foto: &nbsp;Arjen Dieperink</p>

Ester Dolphijn bij de urnenmuur op de begraafplaats Lochem. "Het is de laatste tijd wel drukker in onze branche." Foto:  Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Uitvaartverzorgers hebben het de laatste maanden druk

LOCHEM - De afgelopen tijd is er veel nieuws over oversterfte in Nederland, waarschijnlijk als gevolg van corona. Uitvaartverzorger Ester Dolphijn heeft er zelf geen cijfers over, maar constateert wel dat zij het de afgelopen maanden behoorlijk druk heeft gehad.

Door Arjen Dieperink

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) spreekt van oversterfte wanneer het waargenomen aantal overledenen hoger is dan het verwachte aantal overledenen in dezelfde periode. Er wordt in den lande geroepen om een onderzoek. “Ik hoor overal dat er oversterfte is en men verwijst naar de vele advertenties die in de krant staan”, zegt Ester Dolphijn van uitvaartverzorging Met Ester. Rustig loopt ze over het grindpad van de Nieuwe Begraafplaats aan de Zutphenseweg in Lochem. “Tja, de afgelopen drie maanden was het wel druk. Ik heb het idee dat het nu iets rustiger wordt.”
Ester geeft aan de afgelopen tijd continu te hebben gewerkt en geen enkele rustdag te hebben gehad. “Ik red het altijd wel. Ik wil niet meer aannemen dan ik aankan omdat ik de kwaliteit wil waarborgen. Daarnaast word ik indien nodig bijgestaan door twee lieve dames. In dit werk kun je niet plannen. Het is altijd hollen of stilstaan. Ik blijf het belangrijk vinden dat de nabestaanden goed afscheid kunnen nemen. Dat is mijn missie. Het ziet vooral in de kleine dingen en de nabestaanden daarbij te betrekken. Juist de details kosten tijd en aandacht.”
Wel hoorde Dolphijn van collega’s dat ook zij het drukker hebben dan ‘normaal’. Ook het plannen van dag en tijd voor het crematorium blijkt tegenwoordig moeilijker te gaan. “Maar als uitvaartbranche passen wij ons aan. Afscheid nemen in de avond kan ook.”

Corona
“Gelukkig heb ik tot nu toe slechts één persoon gehad die besmet was met corona. Ook in dat geval hoeft de uitvaart geen probleem te zijn”, aldus Ester Dolphijn. “Het verzorgen van de overledene wordt in zo’n geval gedaan door gespecialiseerde uitvaartverzorgers in beschermende pakken. Het virus wordt verspreid vanuit de longen en tijdens de laatste verzorging kunnen lichaamsgassen ontsnappen waar het virus in zit. Zodra iemand in de kist of mand ligt is er geen probleem meer en kan er rustig afscheid genomen worden. Ook het thuis opbaren, of een afscheid met een open kist zijn dan alsnog mogelijk. Alleen vraag ik mensen om voorzichtig te zijn met aanraken.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden