Calle Janssen, de lijsttrekker van LochemGroen! met één van zijn huisgenoten. Foto: Theo van Rompaey
Calle Janssen, de lijsttrekker van LochemGroen! met één van zijn huisgenoten. Foto: Theo van Rompaey

Calle Janssen (LochemGroen!): ‘Ik ben a-politiek’

Politiek

In de weken tot aan de gemeenteraadsverkiezingen presenteert de Berkelbode wekelijks een uitgebreid portret met de lijsttrekkers van de acht partijen die in de gemeente Lochem meedoen. Daarbij gaat het slechts ten dele over politiek. Vooral de mens achter de lijsttrekker moet naar voren komen. Waar stond de wieg, wat voor kind was het en hoe zag de carrière er tot nu toe uit. Via een lijstje met trivia-vragen komen we details te weten over onder meer hobbies, favoriete muziek en de favoriete plek in de gemeente.

LOCHEM/BARCHEM - Calle Janssen (32) is de aanvoerder van Lochems jongste politieke partij LochemGroen! De ‘groen-stemmer’ heeft wat te kiezen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Calle en zijn partijgenoten zijn op jacht naar 1700 stemmen. Dat zou goed zijn voor 2 zetels. Maar eerst: wie is de mens achter de lijsttrekker?

Door Henri Bruntink

Calle Janssen werd geboren in Velp, maar verhuisde al na enkele maanden met zijn ouders naar Zutphen. Zijn vader had daar een drukkerij en moeder begeleidt mensen met psychische problemen. De drukkerij werd begin deze eeuw verkocht maar vader Janssen bleef tot zijn pensionering werkzaam als graficus. Moeder begeleidt vanuit haar eigen praktijk mensen met diverse hulpvragen.

Familie
Calle is de jongste van 3 kinderen. Hij heeft een oudere broer en zus. Dwars door het gezin loopt een markante politiek scheidslijn. Vader, broer en zus rekenen zich tot het liberale kamp. Moeder en Calle zijn van oudsher ‘groen’. Hij zegt: “Wij stemden waar mogelijk op een vrouw en liefst nog met een allochtone achtergrond. Mijn broer was bestuurslid van de VVD in Lochem en mijn zus was actief bij de VVD in Berkelland. Ze heeft die partij inmiddels de rug toegekeerd.” De scheidslijn was overigens niet destructief. “We botsten soms flink, maar we zaten wel altijd gewoon samen aan tafel”, zo klinkt het.

Calle bezocht Vrije School in Zutphen. Op z’n 15e werd hij van school gestuurd. Hij ging werken in een natuurvoedingswinkel en een biologische bakkerij. Toen hij 18 jaar was vertrok hij naar Amsterdam. Daar werkte hij aanvankelijk in een broodjeszaak en vervolgens werd hij doktersassistent. “Ik werkte in Amsterdam-Oost. 95 procent van de bewoners daar had een allochtone achtergrond. Daar koos ik heel bewust voor. Het was zo leuk om bij al die culturen achter de voordeur te kijken. Turks, Marokkaans of Surinaams, de gastvrijheid is geweldig.”

Terugkeer
Na 6 jaar in de hoofdstad te hebben vertoefd volgt de terugkeer naar Zutphen voor werk en naar Lochem om te wonen. Calle’s broer had - en heeft daar - een bloeiend incassobureau dat met franchisenemers werkt. “Mijn broer ging elk jaar op vakantie naar Amerika. Hij vroeg mij of ik hem een tijdje wilde vervangen. Ik dacht aanvankelijk dat die wereld niets voor mij was, maar dat bleek mee te vallen. Ik bleef uiteindelijk zo’n 3,5 jaar en had samen met een vriend, die ik kende sinds de basisschool, twee franchises.”

In 2017 verhuisde Calle naar een boerderij bij Barchem. Later voegden zijn ouders en zijn vriendin Nicoline zich bij hem. De ouders overigens in een aparte woning op het erf. ”Het was een bouwval. En sommige mensen vinden het nog steeds een bouwval, maar het is inmiddels wel geheel geïsoleerd.” Negen maanden geleden werd zoon Kivé geboren. Het gezin leeft verder samen met 4 honden, 4 schapen, 4 kippen en 2 katten.

Ondernemerschap
Het ondernemerschap beviel op zichzelf wel en bij incassobureaus draait het om recht en onrecht en dat ligt Calle wel. Calle vertelt: “Op een gegeven moment reed ik weg van huis, op weg naar kantoor. Ik keek in de spiegel en zag onze boerderij en dacht: ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Toen ik op de zaak aankwam keek mijn compagnon mij aan en zei: ‘Het gaat niet meer hè?’. Hij zag het aan me. Kort daarna kocht hij mij uit en was ik een vrij man.”

De toekomstvisie: Een kleinschalige zorgboerderij met voedselbos voor ouderen, gecombineerd met educatie en recreatie voor kinderen. Zijn passie voor groene politiek duidt hij onder meer met: “Om het probleem omtrent biodiversiteit te duiden geef ik altijd het voorbeeld, dat toen ik in begin jaren ‘90 met mijn ouders naar mijn grootouders reed, de voorkant van de auto bij aankomst vol met dode insecten zat. Rij nu eens naar Nijmegen en je ziet bijna geen insect meer. Dat is de biodiversiteitscrisis in het kort uitgelegd.”

Verpleegkunde
Niet veel later sloeg hij een heel andere weg in en begon aan de HBO-opleiding verpleegkunde. Hij rondt volgende week de minor politiek en bestuur af. Van februari tot juni staat het leven in het teken van de afronding van de HBO-studie. Hij werkt inmiddels voor de Zorggroep Sint Maarten, waaronder ook het Lochemse woonzorgcentrum Gudula valt. Calle is wijkverpleegkundige. “Dat is wat ik graag doe. Werken met mensen in de wijk.” Door zijn werk is ook het besef gegroeid dat je veel mensen die bereikt via websites, sociale media en videoboodschappen. “Je moet erheen. Praten en eventueel informatie op papier geven.”

Hobbies? Ja, politiek en tennis. Door de studie stond het tennissen op een laag pitje maar komend wil hij, samen met zijn broer, weer competitie gaan spelen. De politiek als hobby uit zich onder meer in het eindeloos kijken naar debatten en het bekijken en analyseren van verkiezingsuitslagen, en niet alleen in de eigen gemeente.

Politiek
De geboorte van zijn zoon was de directe aanleiding om politiek actief te worden. “Ik had er al lang tegenaan gehikt. Ik vond dat ik alles, wat ik overal van vind, nu ook maar eens in het openbaar moet zeggen. De geboorte van een kind doet je extra beseffen dat je verantwoordelijk bent voor het leven van volgende generaties”, zo klinkt het. En er lag al een verzoek van Jolande van Borrendam, die na een breuk met GroenLinks, alleen in de gemeenteraad zit, onder de naam LochemGroen!

Calle, die momenteel ook nog voorzitter van de partij is, werd lijsttrekker en Jolande staat op de tweede plaats. Hij rekent voor: “We hebben 1700 stemmen nodig om allebei in de raad terecht te komen. Dat is het doel en het zou fantastisch zijn als dat lukt. Als kersverse nieuwe partij zijn wij hard aan de weg aan het timmeren om onze naam te vestigen om niet met lege handen komen te staan.”

Volksvertegenwoordiger
“Ik ben eigenlijk a-politiek. Ik hang liever de volksvertegenwoordiger uit. Ik wil graag met mensen in gesprek gaan en dat is ook wat we de komen tijd gaan doen. Niet alleen flyeren op de markt maar ook letterlijk de wijken in. De mening horen van mensen over bijvoorbeeld huisvesting voor jong en oud. Dat zijn twee groepen die het momenteel moeilijk hebben. De ouderen willen best verhuizen en zo de doorstroming op gang helpen, maar er zijn nu te weinig alternatieven voor ze. Verdrijving van eenzaamheid en een goede sociale controle zijn te realiseren via speciale bouwprojecten. Denk aan hofjes waar jong en oud samenleven.” Maar ook kleinschalige combinaties van wonen en zorg op boerenerven kunnen een oplossing zijn.

Gebiedsregisseur
LochemGroen! voelt wel wat voor de aanstelling van een gebiedsregisseur die de verbinding legt tussen inwoners en gemeente. En Calle wijst, niet verwonderlijk, op de groene inpassing van nieuwbouwwijken. “De gemeente zou hiervoor een ecoloog in dienst kunnen nemen, desnoods parttime.”

Wat betreft de energietransitie zegt hij: “Ik ben geen expert. Ik lees er veel over maar ik ben blij dat we een goede ecoloog in onze partij hebben. Op zijn kennis kan ik terugvallen als het nodig is. En buiten de partij ken ik nog een ecoloog en een bioloog.”

Sociale domein
Als verpleegkundige spreekt uiteraard ook het sociale domein aan. Over de ontwikkelingen bij ‘t Baken is Calle over het algemeen best positief. “Maar ik kan me wel opwinden als ik hoor dat mensen pas in de laatste week van december horen hoe hoog hun persoonsgebonden budget (pgb) voor het komende jaar wordt. Daar is nog wel een verbeterslag te maken.” En als het gaat om de Wmo vindt hij het lastig dat ook veelverdieners voor 19 euro per maand huishoudelijk hulp kunnen krijgen. Dit geld zou de gemeente beter kunnen besteden aan mensen die het echt nodig hebben.

Dokter Kal
Ten slotte nog even dit: Veel mensen in Barchem en omgeving kennen de overgrootvader van Calle. Dat was de Ruurlose huisarts Kal. De familie kwam in de vorige eeuw uit Indonesië en streek in Ruurlo neer. Calle ontmoet nu nog oudere Barchemers wiens geboorte door dokter Kal in goede banen werd geleid.

Calle Janssen in ‘t kort

We vragen elke lijsttrekker om een aantal vragen in slechts enkele woorden te beantwoorden.

Deze week:
Calle Janssen, lijsttrekker LochemGroen!
Woonplaats: Barchem
Leeftijd: 32

1. Mooiste plek in de gemeente?
Onze verzorgingshuizen waar verzorgenden verpleegkundigen keihard werken

2. Favoriete boek?
‘Siddhartha’ van Hermann Hesse

3. Favoriete muziek?
Liesbeth List en Ramses Shaffy

4. Huisdieren?
Ons gezin leeft samen met 4 honden, 4 schapen, 4 kippen en 2 katten

5. Hobby’s?
Politiek en werken

6. Sport (actief of passief)?
Tennis

7. Op welke persoon zou je stemmen als je niet op je eigen partij mag stemmen?
Ruben Otemann (PvdA)

8. Gezinssamenstelling?
Vriendin Nicoline (34), zoon Kivé (9 maanden)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant