"De Brasserie de Mölle is van ons".
"De Brasserie de Mölle is van ons". (Foto: Wendy Goodin)
De Vrijwilliger Centraal

De Mölle van Exel loopt d'Exels goed!

In Exel hoef je niemand uit te leggen wat selfsupporting is. In Brasserie de Mölle zie je het levende bewijs. Het voormalige hotel-café-restaurant de Exelse molen is omgetoverd in een brasserie. Deze nering is nu in handen van een speciaal opgerichte B.V. bestaande uit zo'n 70 'dorpseigenaren' en er zijn minstens zoveel vrijwilligers druk mee doende. Waar dóén ze het van en voor.

Door Ina Stoel

Men wilde een onderkomen voor alle dorpsactiviteiten. Onder regie van de Belangen Vereniging Exel en Omstreken werd met hulp van een startsubsidie begonnen aan de bouw van een dorpshuis bij de Mölle. Vanaf december 2015 kunnen de dorpelingen er hun hobby's beoefenen.

Goede raad was duur, toen de Exelse molen alsnog uit Exel leek te verdwijnen. Dat kon natuurlijk niet. Er kwam een club van 'wijzen' bij elkaar en die smeedden een plan. Men ging certificaten uitgeven om dit pand voor Exel te behouden. Dat vond gretig aftrek. De reeds actieve 'dorpshuusvrijwilligers' wilden ook aan de Mölle hun bijdrage blijven leveren. Daarmee was er een verbouwingsbudget, er kwam een exploitatieplan en een stappenplan. En toen wéér met elkaar aan de slag. Ieder deed waar ie goed in was. Een bouwkundige, een timmerman, een elektricien, een schilder en ga zo maar door. Alleen strikt noodzakelijke onderdelen werden door een ingehuurde aannemer gedaan. "De Brasserie de Mölle is van ons" is HET motto in Exel.

Een bouwkundig ingenieur wilde de bouw begeleiden. Een wisselende groep mensen werkte keihard om deze tent voor de Exelse samenleving te behouden. De zeker 3000 vrijwilligersuren waren een enorme kostenbesparing. Sommigen van hen zijn volcontinu oproepbaar. Hoe verder toen de keuken klaar was? Er was geen horecadeskundige! Eén van de trekkers de PR man Peter Noordanus: "We wilden de zaak veel open hebben. Dus moest er een professionele kok, een bedrijfsleidster en wat barpersoneel komen. En het terras moest worden verbouwd". Het afgelopen jaar leverde het terras al een keer zoveel omzet op als gepland. Eén groep vrijwilligers houdt zich bezig met huisstijl. Een andere doet aan marketing. De vergaderzaal ziet er tip top uit. Die kan nu zo verhuurd worden. Twee andere worden inmiddels verbouwd. En men is doende met een podium. Zodat bij bruiloften en partijen er een band kan optreden.

Horeca in het groen! Er is veel gezelligheid samen. En Exel kent een enorme onderlinge saamhorigheid. Jonge gezinnen keren er terug ook al is de school opgeheven. Dit jaar hoopt men quitte te spelen. Volgend jaar winstgevend. Ja, het gaat er d'Exels goed!

Stichting Welzijn Lochem brengt wekelijks informatie over vrijwilligerswerk. Meer artikelen op:
vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten