Joke, Sunniva, Gerrie en Ingrid
Joke, Sunniva, Gerrie en Ingrid (Foto: Wendy Goodin)
De Vrijwilliger Centraal

De vrijwilliger centraal: Vier bezige bijtjes in de Moesgaard

In de Moesgaard - een samentrekking van moestuin en boomgaard - zijn vier bezige bijtjes aan het werk. Joke de Groot, Sunniva Schouten, Gerrie Jansen en Ingrid Jacobsen; vier van de tien vrijwilligers van de Moesgaard van Landgoed Verwolde. (Niet te verwarren met Huis Verwolde en het park binnen de gracht)

Door Ina Stoel

Joke: "Gerrie houdt ook letterlijk bijen, ze is imker en haar bijen leveren heerlijke honing. Trouwens, ook de home-made scones en taarten worden door Gerrie bereid." In de Landgoedwinkel zijn onder andere sauzen en chutneys te koop die Joke en Gerrie maken met ingrediënten uit de Moesgaard, het stuk grond waar vroeger de kasteelmoestuin lag. Ingrid: "Er worden allerlei groentes verbouwd - ook 'vergeten' soorten - en die worden door Gerrie verwerkt of door Joke tot heerlijke maaltijden omgetoverd bij speciale gelegenheden."

Ook de winkel is er al vanaf 2012. Sunniva: "Ingrid heeft zich in de afgelopen periode sterk ingezet voor de winkel, ze heeft veel oog voor styling en inkoop." In de zomer runnen ze met z'n allen een theetuin met koffie en lekkernijen voor de langskomende wandelaar. Menigeen raakt betoverd door de stilte en schoonheid van de plek en de fraaie aankleding. Er is een bloementuin met borders 'onder werk in uitvoering'. Sunniva en Ingrid bruisen van de ideeën over hoe de borders uit te bouwen. Het geeft veel werk. Ze stellen boeketten samen en versieren de tafels tussen de stroken tuin met bloemen. "We zouden dit graag delen met nog andere vrijwilligers met passie voor moes- en bloementuinen. Het liefst met 'verstand van zaken'."

Joke struinde als kind al door deze buurt. Als achtjarige fietste ze dan naar de Dikke Boom, waar ze heerlijk in kon kruipen. Het is voor haar een feest hier te werken. Gerrie en haar man bewonen een appartement en hebben met dit vrijwilligerswerk nu toch zelf mooi weer een tuin. De groep organiseert alles zelfstandig. Hier is geen baas. Zeven dames en drie mannen, allen met verschillende talenten, weten het beste uit elkaar te halen. Ze vormen samen een hechte eenheid.

De deel die naast de Landgoedwinkel ligt, is inmiddels prachtig verbouwd. "Nu kunnen we ook grotere gezelschappen laten meegenieten van deze geweldige plek, ook bij minder goed weer. Er is hier van alles mogelijk: verjaardagen, huwelijken, workshops, culinaire bijeenkomsten, noem maar op. Het leuke is: we doen alles - koken, bedienen, afwassen. Er zijn geen taakomschrijvingen. Die hebben we niet nodig. Er hangt hier zo'n mooie energie."

In de rubriek 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op:

vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten