Goverien Teerds van de Vrijwilligersacademie
Goverien Teerds van de Vrijwilligersacademie (Foto: Wendy Goodin)
De Vrijwilliger Centraal

Gratis kennis vanuit de Vrijwilligersacademie

Nu al meer dan een jaar biedt de Vrijwilligersacademie, onderdeel van de Vrijwilligerscentrale, kennis aan in de vorm van workshops en trainingen. Zo'n drie keer per maand. Gericht op het beter kunnen doen van vrijwillige inzet of werken met vrijwilligers. Maar ook rondom thema's als werken met ouderen of bestuur vaardigheden. En ten slotte kennis en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling want "voor anderen zorgen gaat beter als je ook voor jezelf zorgt", volgens Goverien Teerds, medewerker bij de academie.

Door Wendy Goodin

"Het mooie aan de trainingen is dat de meeste kennis ook vrijwillig wordt aangeboden!" aldus Goverien. "Fantastisch om te zien hoeveel kennis er in de gemeente Lochem te vinden is en hoe mensen deze, om welke reden dan ook, met anderen willen delen." De kennis is gratis voor iedereen die weleens iets doet op vrijwillige basis. "En ze weten ons ook steeds beter te vinden: van luizenmoeders tot penningmeesters!"

Tevreden deelnemers en trainers

De reacties van zowel deelnemers als trainers zijn zeer positief. Gemiddeld wordt er ruim een 8,5 gegeven voor de vorm, de inhoud en gastvrijheid. Is er dan niks te verbeteren? "Jazeker wel," zegt Goverien. "We willen namelijk zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van mensen en organisaties. Dat lukt tot nu toe prima maar blijft wel een uitdaging. Met name voor besturen willen we de komende tijd bekijken wat we kunnen organiseren om hen te ondersteunen."

Deel je kennis

De Academie is daarnaast op zoek naar manieren om kennis die binnen organisaties en verenigingen met personeel en vrijwilligers wordt gedeeld breder in te zetten.

Goverien: "Bijvoorbeeld door een of twee stoelen aan te schuiven voor vrijwilligers die ergens anders in de gemeente vrijwilligerswerk doen. Zo werk je vanuit een, soms commerciële organisatie, actief mee aan een mooier en leuker Lochem." De Academie kan hierin faciliteren door de plekken uit te zetten en de inschrijving te verwerken.

Aanbod tot de zomer

Daar waar de Academie druk is om het aanbod voor het najaar rond te krijgen lopen de aanmeldingen voor trainingen tot de zomer binnen. "Best gevarieerd," vindt Goverien.

Zo is er in mei nog een training van drie workshops over 'de kunst van digitale fotografie'. Ook een bijeenkomst rondom 'hoe word ik vitaal ouder' en een training 'coachingsvaardigheden' staan in de planning.

Ten slotte de trainingen: 'grenzen aan vrijwilligerswerk' en 'Vrijwilligers gezocht'.

Voor een overzicht en informatie: www.vrijwilligerscentrale/vrijwilligersacademie

Meer berichten