Vlnr: Berry Swarthof, Gerard Hendrik, Canadese landmachter Remco van Dijk en Yvonne Janette Swarthoff - Klein Beekman voor het embleem van The Royal Canadian Legion Branch 005 aan de zijgevel van restaurant Mondani. (Foto: Arjen Dieperink)
Vlnr: Berry Swarthof, Gerard Hendrik, Canadese landmachter Remco van Dijk en Yvonne Janette Swarthoff - Klein Beekman voor het embleem van The Royal Canadian Legion Branch 005 aan de zijgevel van restaurant Mondani. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: Arjen Dieperink)

Royal Canadian Legion in Lochem

Het prijkt al vele jaren op de zijgevel van restaurant Mondani in Lochem, het embleem van de Royal Canadian Legion, branch 005. In november 1925 werd de Canadian Legion in Canada opgericht, 78 jaar later werd de eerste en enige Royal Canadina Legion branch 005 in Nederland opgericht.

Lochem - De aanleiding van de oprichting kwam op verzoek van Andy Andrews, zone commander of the Royal Canadian Legion Zone Germany. De oprichting vond plaats in de Buiten Sociëteit van Apeldoorn in aanwezigheid van onder andere de Canadese Ambassadeur in Nederland, de Apeldoornse burgemeester Fred de Graaf en Luitenant Generaal b.d. A.W. T. Gijsbers.

De 35 aanwezige aspirantleden legden de eed af en kregen uit handen van Andy Andrews de RCL-speld uitgereikt. Vervolgens werd het eerste bestuur gekozen en ontving men later een charter uit Ottawa hetgeen de legitimiteit van de Branch versterkt door het hoogste orgaan van de Royal Canadian Legion in Ottawa. De charter was vergezeld met de wettelijke en Koninklijke statuten. Hiermee was de oprichting van the Royal Canadian Legion (RCL) in Nederland een feit. De voorzitter, bij het RCL wordt deze functie president genoemd, is Gerard Hendriks. Na 44 jaar bij de Koninklijke Luchtmacht te hebben gewerkt rolde hij in de functie van president. Hendriks: " Als luchtmachter was ik geplaatst in Duitsland en kwam veel met andere NATO-militairen in aanraking. Later maakte ik deel uit van het TACEVAL-team, dit zijn scheidsrechters die een NATO-oefening beoordelen. Hierdoor kwam ik nog meer in contact met de Canadese militairen. Later werd ik geplaatst bij het AOCS Nieuw Millingen bij Apeldoorn. Vandaar heb ik veel ondersteuning moeten verlenen aan de herdenkingen in Apeldoorn en raakte ik 'besmet' met het RCL. De RCL branch 005 telt op dit moment zo'n 120 leden, verspreid over heel Nederland. Wij waren op bezoek naar een RCL clubhuis en hebben dit gevonden in Lochem. De eigenaren van het Canadees restaurant Mondani, Berry Swarthoff en Yvonne Janette Swarthoff - Klein Beekman waren bereid om hun zaak de bestemming van RCL clubhuis te geven." De Canadese Yvonne Swarthoff: Het was voor ons vanzelfsprekend om ons restaurant voor RCL-doeleinden te laten gebruiken. Ik ben zelf in Dawson Creek in Canada geboren. Mijn wortels liggen wel daar. Later werden wij bij het RCL ingelijfd. Berry in 2005 en ik in 2006." Het RCL herdacht op 4 mei 's ochtends de gevallen Canadese militairen op de begraafplaats in Holten. Later op de middag vond een herdenkingsceremonie plaats bij het monument op de Enk in Lochem.

Meer berichten