Lief Lekkerland

Lief Lekkerland: Wat is dit voor groente?

Vóór het groeiseizoen, maak ik in de winter een teeltplan. Gebaseerd op dat van het vorige seizoen en de ervaring van dat jaar: welke groentes waren gemist en waarvan was er teveel?

Wanneer ik begin met zaaien is sterk weersafhankelijk. Vroege groentes zoals spinazie en raapstelen, maar ook tuinbonen kunnen bij een zachte winter soms al in februari worden gezaaid. Dit jaar begon de echte winter pas half februari, waardoor ook het werk op de tuin later begon.
Ook koop ik veel biologisch plantgoed en in de tweede week van maart kwam de eerste bestelling binnen. Nieuwsgierig bekeek ik mijn bakken en controleerde het aan de hand van de bestelling: spinazie, rode sla, kropsla, rode bietjes, paksoi, veldsla, prei, stengelui, koolrabi en spitskool. Helaas ontbraken de briefjes met de naam van het gewas. Bij twee bakken bleef het een raadsel. Zou dat spitskool zijn? Maar daar leek het niet op, waren het geen kiemplantjes van raapsteeltjes?

En daar stond ik met mijn bakken, wat moest ik ermee? Door de late inval van de winter vroor het elke nacht nog 5 graden en ook overdag kwam de temperatuur maar net boven het vriespunt. Waardoor de tuin nog grotendeels bevroren was en uitplanten geen optie. Bovendien wilde ik ook niet het risico lopen dat mijn plantjes stuk vroren. Vandaar dat ik - bij gebrek aan een vorstvrije schuur - nog een week lang de bakken elke namiddag in mijn keuken plaatste om ze 's ochtends weer buiten te zetten.
Inmiddels oogst ik al enkele weken verschillende soorten sla, paksoi, raapstelen, spinazie en andijvie. En de bakken die ik niet kon herkennen? Dit bleken ook geen raapstelen, daarvoor werd het blad te grof. Het werden… meiknolletjes! Een pittige, sappige, bijna vergeten groente, die je zowel rauw als gekookt kunt eten.

Hartige spinazietaart
Eén van de groentes die nu op de tuin word geoogst is spinazie. Lekker en barstensvol gezonde mineralen en vitaminen. Heerlijk om kort te roerbakken met een teentje knoflook, of even de kook erover met een eitje. Maar wilt u eens wat anders met spinazie? Maak dan deze hartige spinazietaart!

6 plakjes bladerdeeg
1 kg. verse spinazie
1 ui
1 tl. kerrie
75 g zachte blauwschimmelkaas (of meer naar smaak)
5 eieren
Beetje paneermeel
75 g geraspte kaas
Boter (om springvorm mee in te vetten)
Olijfolie

Kook 4 eieren, pel en halveer ze. Snipper en fruit de ui in olijfolie, als de ui wat glazig is de kerriepoeder toevoegen. Voeg daarna de spinazie toe tot deze geslonken is. Klop ondertussen het vijfde ei met wat zout en peper los.
Vet de springvorm in en bekleed de bodem en de randen met de plakjes bladerdeeg. Strooi wat paneermeel op de bodem en leg daarop de gehalveerde eieren. Roer het geklopte ei door de spinazie en verdeel het mengsel over de eieren in de springvorm. Snijd de milde blauwe kaas in blokjes en verdeel dat over de spinazie en druk het er een beetje in. Strooi tenslotte de geraspte kaas erover en vouw de deegrand een beetje terug over de taart. Bak in 40 minuten op 200 graden gaar.

Meer berichten