Projectcoördinator van Lochem Energie, Tonnie Tekelenburg bij de stuw van de rivier De Berkel in Lochem. De waterkracht van De Berkel te gebruiken om energie op te wekken moet nog even wachten. (Foto: Arjen Dieperink)
Projectcoördinator van Lochem Energie, Tonnie Tekelenburg bij de stuw van de rivier De Berkel in Lochem. De waterkracht van De Berkel te gebruiken om energie op te wekken moet nog even wachten. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: Arjen Dieperink)

Van burgerinitiatief tot energiecoöp

In 2011 stonden zes personen uit de gemeente Lochem aan de wieg om een eigen energiecoöperatie op te richten. De coöperatie kreeg de naam Lochem Energie. Uitsluitend inwoners van de gemeente Lochem konden er lid van worden. Deelnemers buiten de gemeente Lochem konden zich er bij aansluiten als donateur. Wie dacht dat het initiatief als een nachtkaarsje zou uitgaan had het mis. In 2018 telt de coöperatie 850 leden.

Eefde - Vanaf 1 mei heeft Lochem Energie een projectcoördinator, Tonnie Tekelenburg, in dienst. Tonnie Tekelenburg: "Mijn taak is om Lochem Energie verder te professionaliseren, te versnellen en de dienstverlening nog verder te verbeteren. Lochem Energie is een initiatief van burgers die willen dat onze energie in 2030 in onze eigen gemeente geproduceerd gaat worden." Het bestuur bestaat uit Nico Groen (voorzitter/ 61), Henk Stormink (secretaris/ 65), Hans Geerlink (64/ penningmeester), Carolien van Hemel (51/ lid), Ria Markvoort (61/ lid), Frans Wittenberg (51/ lid), Bert van Es (66/ lid) en Maarten Delen (64/ lid). De bestuursleden zijn verdeeld over de kernen Eefde, Gorssel, Lochem, Laren en Barchem, hierdoor is er voor menige bewoner van de gemeente een aanspreekpunt in de buurt. Tonnie Tekelenburg spreekt met warmte en passie over de coöperatie, het ene naar het andere initiatief die de afgelopen jaren werd gestart passeerde de revue. Tekelenburg: "In 2016 berichtten we over energiewinning bij de stuw in de Berkel in Lochem. Dat plan moeten we even op de plank leggen. Wij kunnen als coöperatie niet alle tegelijk. Wel gaat de energiewinning door middel van waterkracht bij de stuw in Eefde van start. Er zijn berekening gemaakt en deze zijn nu voorgelegd bij Rijkswaterstaat en het Waterschap Rijn en IJssel." Op 17 juni heeft Lochem Energie op de Markt in Lochem een grote roadshow georganiseerd. Zo'n 40 verschillende elektrische auto's staan op de Markt. Men kan zich er laten infomeren over het delen van de auto, kopen, huren en over de laadpalen. Een proefrit met één van de modellen is ook mogelijk.

Tonnie Tekelenburg: "Wij kennen verschillende producten, waterkracht Eefde, gemeenschappelijke zonnepanelen, elektrische deelauto en dienstverlening". De gemeenschappelijke zonnepanelen, collectieve zon, staan op de daken van het gemeentehuis (Hanzeweg), SafanDarley (Kwinkweerd) en bij de WILA (Goorseweg). De 907 panelen hebben in 2017 zo'n 210.000 KWH opgewekt. Lochem Energie is aangesloten bij Greenchoice daar men niet alle energie kan opwekken die voor hun leden benodigd is. Tonnie Tekelenburg: "Tweehonderd klanten zijn via ons overgestapt naar de collectieve inkoop bij Greenchoice."

Meer berichten