Karen: "Ik vind het heerlijk om voor groepen te staan. De informatie begrijpend overbrengen."
Karen: "Ik vind het heerlijk om voor groepen te staan. De informatie begrijpend overbrengen." (Foto: Wendy Goodin)
De Vrijwilliger Centraal

Waardering en voldoening

In haar dagelijks leven is Karen Pels (59) bewindvoerder, waarbij zij de administratie voert voor mensen die dat zelf (tijdelijk) niet kunnen. Naast deze pittige job zet ze zich al langere tijd vrijwillig in. Zo werkte ze bij de Speel-o-theek en deed ze verschillend bestuurswerk. Nu werkt ze sinds 8 jaar bij Handicamp Outdoor waar ze de PR verzorgt. En sinds kort geeft ze voorlichting op basisscholen over 'hoe je goed om kunt gaan met je geld'. Waarom doet ze dat?

Door Wendy Goodin

De betaalde baan geeft veel voldoening: "Door er te zijn kan ik anderen helpen, daar gaat het mij om", legt de goedlachse Karen uit. 'Behulpzaam zijn' is ook één van de redenen om vrijwilligerswerk te doen; daarnaast wil ze (grotere) problemen helpen voorkomen.

Karen heeft vanuit haar betaalde functies veel ervaring in preventie: gezond leven, verslavingszorg, bij Kruiswerk en een woningcorporatie. Haar werkveld was met name communicatie totdat het lastiger werd hier een baan in te vinden. "Opeens bleek ik 'te oud' voor functies binnen de communicatie! Dat is dan wel even een shock omdat je midden in het leven staat." Maar Karen maakte een plan b: ze schoolde zich om toen ze 55 was en werd bewindvoerder. "Misschien klinkt dat als een omslag, maar er zit wel een lijn in mijn loopbaan: het blijft mensenwerk, mensen verder helpen."

Vervolgens werd Karen geraakt door een stuk in de Berkelbode over de start van het Budget Advies Loket (B€L). "Ik ben eerst met de projectleider in gesprek gegaan om te zien wat mijn toegevoegde waarde als vrijwilliger kon zijn. We hebben daarbij vooral gekeken naar wat ik leuk vind om te doen, waar ik energie van krijg." Karen is vervolgens het onderdeel 'Budgetkids' gaan versterken. Hierin leren kinderen van de basisschool door middel van voorlichting bewuster om te gaan met geld. Karen: "Ik vind het heerlijk om voor groepen te staan. De informatie begrijpend overbrengen. Presenteren is denk ik iets wat ik van nature kan, daarom voelt het zo goed.

Eigenlijk komt met dit vrijwilligerswerk alles samen voor Karen: presenteren, inhoudelijk verder helpen, preventie en financiële expertise. Daarbij heeft Karen een goede reden voor vrijwilligerswerk: "Ik doe dit echt vanwege de waardering van anderen en voldoening voor mezelf."

Ben jij ook op zoek naar manier om aan de slag te gaan met wat jou echt raakt? En wil jij daarvoor graag je kwaliteiten inzetten? Maak dan eens een afspraak met de vrijwilligerscentrale om te zien wat de mogelijkheden zijn binnen de gemeente Lochem. Bel met 0573-297000 en vraag naar Goverien Teerds.

In de rubriek 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk.

Meer berichten