De dames en heren van de christelijke zangvereniging " De Lofstem . Uiterst rechts (staand) voorzitter Jan Arfman. links van hem staand dirigent Dorothea van Linschoten en pianiste Jet de Bruin. (Foto: Arjen Dieperink)
De dames en heren van de christelijke zangvereniging " De Lofstem . Uiterst rechts (staand) voorzitter Jan Arfman. links van hem staand dirigent Dorothea van Linschoten en pianiste Jet de Bruin. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: Arjen Dieperink)

Zangvereniging Lofstem op naar de 100

Het was op een zondag 19 oktober 1919 toen in Laren de Christelijke Gemengde zangvereniging De Lofstem werd opgericht. De aanleiding van de oprichting was de aanzet van de toenmalige predikant van de Hervormde Gemeente Laren, dominee W.A. Hoek.

Laren - Hij was predikant in het dorp van 1913 tot en met 1922. De 'Lofstem' is één van de vier zangvereniging die Laren rijk en is de langst bestaande vereniging. De eerste zanguitvoering werd verzorgd door slechts negen leden, één van deze leden was wijlen Anna Loman, zij bleef tot haar overlijden in 1982 actief in de vereniging.

Volgend jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Voorzitter Jan Arfman :"Het ligt in onze planning om volgend jaar een jubileumconcert te houden in de Nederlandse Hervormde kerk in Laren. Wij kennen in onze vereniging drie verschillende commissies die het bestuur ondersteunen, dit betreft: muziek, public relations en bezoeken. De laatste bezoekt zieke koorleden. " Miene Loman – Wagevoort is als 88 jarige al 53 jaar actief lid bij de vereniging. Loman: "In die vele jaren heb ik veel koorleden zien komen en gaan. Onze uitvoering is in de loop van de tijd wel veranderd. Vroeger zongen wij bijna uitsluitend geestelijke liederen, tegenwoordig is het meer werelds geworden." Om de contributie betaalbaar te houden, deze bedraagt 110 euro per jaar, houdt men iedere eerste zaterdag van oktober een oliebollenactie. Arfman:" Vroeger bakten wij zelf de oliebollen, tegenwoordig laten wij dat doen door de Wereldbakker Wijnand in Laren. Wel brengen wij, indien mogelijk, de oliebollen bij de mensen thuis. De opbrengst zorgt voor een mooie aanvulling van de kas en uiteindelijk ons bestaan. "

Oud voorzitter (2000 – 2013) Rikie Enzerink: "Wij zijn, ondanks het hoge gemiddelde leeftijd, een actieve vereniging dat regelmatig optredens heeft in onder andere het verzorgingshuis Gudula te Lochem, Sutfene in Zutphen en het woonzorgcomplex Ruempol in Laren."

Het wekelijkse oefenen gebeurde 50 jaar geleden in het Elim, gebouwd in 1908, op de hoek van Pastorielaan / Verwoldseweg. Vanaf het bestaan van het Kulturhuis 't Kruispunt treedt men aldaar op. Arfman: "Iedereen is van harte en vrijblijvend welkom een bij ons binnen te komen om een keer mee te oefenen. " Het jaarlijkse concert wordt dit jaar niet gehouden. De aandacht is duidelijk op het jubileumjaar 2019 gericht. De vereniging kent vanaf maart 20128 een nieuwe dirigent in de persoon van Dorothea van Linschoten (56) . Jan Arfman : " Het is een fantastisch dirigent die bij ons de puntjes op de 'i ' zet en de kneepjes van ademtechnieken doorneemt. Ook zijn wij zeer content met onze pianiste Jet de Bruin."

Meer berichten