Foto: Mariëtte Sinninghe Damsté
Lief Lekkerland

Lief Lekkerland: Beppie en Lola

Op Land Goed koesteren we een grote droom, namelijk om in 2020 autarkisch te zijn. Dat is een moeilijk woord om simpelweg te zeggen dat we zoveel mogelijk onze eigen energie willen opwekken, hergebruiken en zo min mogelijk weggooien.

Door Mariëtte Sinninghe Damsté

De permacultuurtuin van Boer Willem op Land Goed is onze eerste zelfvoorzienende energiecentrale. Groente die niet goed groeit of die gewoonweg teveel is, blijft op de grond liggen en dient als bodembedekker. Een permacultuurtuin herken je dan ook aan de ogenschijnlijke rotzooi.
Maar wat te doen met al die etensresten die dagelijks in grote hoeveelheden terugkomen van onze B&B-gasten? Smakelijk bereide salades waar twee happen van zijn genomen, half opgegeten eitjes en uitgeperste sinaasappels?
'Ideale mest voor de moestuin,' dacht ik. 'Gewoon een beetje mengen met wat aarde, een paar maanden laten liggen en hopsakee over de groentetuin strooien.'

Mijn collega's die ondanks hun veel jongere leeftijd heel veel meer verstand hebben van het boerenleven dan ik, hielpen mij al snel uit die droom. Citrusvruchten composteren niet en stel dat iemand die veel medicijnen gebruikt van het ei heeft gegeten? Het duurt zeker vijf jaar voordat die medicijnen dan uit die ei resten zijn. Dus als mest voor de groentetuin, ho maar.
Maar gelukkig kwamen ze wel met een andere oplossing voor al onze etensresten, namelijk varkens. "Die eten écht alles," beloofden ze mij.

Om een landje gereed te maken voor deze alleseters was nog een heel gedoe. Er moest een zwembad komen waar ze zich kunnen afkoelen als de zon schijnt, een schuilplaats voor de regenachtige dagen en een hek met stroom voor als ze de omgeving willen verkennen.
Eindelijk was het dan zover. Van de week kondigde Boer Willem in het team de komst van de - inmiddels tot Beppie en Lola gedoopte - varkentjes aan. "En die eten écht alles," vulde ik hem blij aan. Al snel werd ik in de rede gevallen door collega's met boerenverstand: "Ze mogen geen citrusvruchten, geen eitjes die terugkomen van de gasten, geen vlees want daar kunnen ziektes in zitten, geen…."
Beppie en Lola bleken dus helemaal niet de organische afvalbakken waar ik stiekem op had gehoopt.
In hun schuilplaats dat veel weg heeft van een Balinese tempel, kregen ze hun eerste maaltijd: couscous met pitabrood en croissantjes met jam.
Tot en met oktober kan iedere passant aan de Klein Dochterense Schooldijk van Beppie en Lola genieten. En als je ze wil voeren, doe dat dan maar met wat gras want dat mogen ze zeker weten eten. Daarna zullen ze als varkenslapje de winter in gaan. Dat is de pijnlijke realiteit van een autarkisch bestaan.

Oproep

Volgende week wordt de (rode) snijbiet geoogst. Weet je een lekker recept? Mail dit naar info@lieflekkerland.nl Als jouw recept wordt geplaatst krijg je van ons een tas met groente cadeau! (ophalen of we brengen het bij je thuis)

Recept

Rabarberchutney (lekker met varkensvlees)

Hillegien Wolthus uit Lochem stuurde ons dit heerlijke recept voor rabarberchutney.

Hillegien: "Ik kijk altijd uit naar de rabarbertijd want dan maak ik weer voor iedereen in mijn familie deze pittige chutney."

Hillegien, je kan vrijdag een tas groente bij ons ophalen als dank voor je recept!

Voor de chutney heb je nodig:

500 g uien
1 teen knoflook
3 stevige, geschilde appels
klein stukje geschilde gemberwortel
1 rode peper (ontdaan van zaadjes)
een handvol rozijnen
100 g kristalsuiker
150 ml kruidenazijn
1½ theelepel mosterdzaad
3 kruidnagels
¾ theelepel verse peper
1 theelepel zout
650 g rabarber
50 g donkere basterdsuiker

Bereiding
Snipper de uien grof en de knoflook fijn. Snij elke appelpart in kleine stukjes en de gember en rode peper zeer fijn.
Doe alles samen in een ruime pan, voeg de rozijnen, kristalsuiker, azijn, mosterdzaad, kruidnagels, peper en zout toe en breng aan de kook.
Temper het vuur en laat alles een half uur koken. Roer regelmatig om. Snij intussen de schoongemaakte rabarber in stukjes van anderhalve cm. Breng dan het geheel met de rabarber en basterdsuiker op hoog vuur al roerend aan de kook. Kook nog 10 minuten en roer alles in die tijd nog tweemaal om.

Meer berichten