In de Selimiye moskee is iedereen van harte welkom. Ook scholen komen er voor een rondleiding. Vlnr, bestuurslid Ismail Bakis en penningmeester Fatih Uslu. (Foto: Arjen Dieperink)
In de Selimiye moskee is iedereen van harte welkom. Ook scholen komen er voor een rondleiding. Vlnr, bestuurslid Ismail Bakis en penningmeester Fatih Uslu. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: Arjen Dieperink)

Selimiye moskee, 20 jaar in Lochem

Jarenlang deed de Turkse moslimgemeenschap het zonder een moskee. Men had in het begin een gebedsruimte in de oude school aan de Burgemeester Leenstraat.

Lochem – Toen deze werd gesloopt om plaats te maken voor het cultureel centrum De Garve week men uit naar de Haalmansweg waar een noodvoorziening was neergezet. Bestaande uit een houten lokaal dat ingericht was als een gebedsruimte. Alles was ver van ideaal. Men kon er bidden doch daar was alles mee gezegd. Een gezamenlijke ontmoetingsruimte ontbrak. Binnen de gemeenschap staken enkele mannen de koppen bij elkaar en werd grond aangekocht aan de Mauritsweg. Architect NBNA, Ir. Ishak Önen werd in de arm genomen. Deze architect is gespecialiseerd in het ontwerpen van moskeeën. Kreunen Bouw voerde het ontwerp uit en in 1998 kon de moskee in gebruik worden genomen. Het kreeg de naam Selimiye Moskee, vernoemd naar de grote Selimiye moskee in Edirne (Turkije). Het is thans één van de achttien moskeeën die Gelderland rijk is.

De moskee kent drie verschillende vertrekken. Het grootste vertrek betreft de gebedsruimte waar de vrouwen boven het gebed doen en de mannen beneden. Ayse Boya: "De mannen mogen de vrouwen niet zien bidden, zij moeten zonder afgeleid te worden het gebed verrichten." De andere ruimten van de Selimiye moskee betreft een ontmoetingsruimte en een winkel. Beiden op de begane grond. De voorganger, imam Bülent Kardogan, woont met zijn gezin op de eerste verdieping. Boya: "In de winkel kopen wij halalproducten. Halalvlees kun je er ook kopen maar deze dien je van tevoren te bestellen en vrijdag kan men het ophalen. Wij hebben een moskeebestuur bestaande uit Mustafa Uslu (voorzitter), Halil Kücükköse (secretaris) en Fatih Uslu (penningmeester). Fatih Uslu: "De Islamitische Stichting Nederland bepaalt voor alle moskeeën de preek. Deze wordt tijdens het vrijdagsgebed in de Turkse taal uitgesproken. De tekst van de vrijdagpreek wordt dan in de moskee, in het Turks en het Nederlands, neergehangen." Woensdag 16 mei begint voor de moslimgemeenschap de Ramadan.

De vrijdagpreek ging over de Ramadan. Ashe Boya:" Ramadan verwijst naar de Arabische naam van de maand waarin de Koran werd geopenbaard. Daar de Ramadanmaand circa 1 dag per maand afwijkt van de gregoriaanse kalender, verschuift de Ramadan ten opzichte van de kalender 10 dagen per jaar." Als goede buur licht het bestuur de omwonenden van de moskee in dat tijdens de vastenmaand, deze eindigt op 14 juni, meer activiteiten in en rondom de moskee zijn. Ayse Boya : "Iedereen is welkom in de Selimiye moskee."

Meer berichten