" Dit hebben we met z’n allen toch maar mooi voor elkaar gekregen."
" Dit hebben we met z’n allen toch maar mooi voor elkaar gekregen." (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Vrijwilliger Centraal: Het Stadshuus staat!

In een impuls gaf Peter van Waveren, een echte bouwer, drie jaar geleden zijn instemming. Hij werd gevraagd op vrijwillige basis voorzitter van het bestuur van de op te richten Vereniging het Stadshuus in Lochem te worden.

Door Ina Stoel

Er lag een bewonersinitiatief om het voormalige gemeentehuis te behouden voor de bevolking. Maar dat leek schipbreuk te leiden. "Die wil ik wel helpen", was zijn gevoel. Na de sluiting van de Garve was er in de stad Lochem geen sociaal cultureel centrum meer. Terwijl alle dorpskernen van de gemeente wel hun eigen dorpshuus hebben. Peter: "Ik mag dan in een impuls ja zeggen, ik ga er vervolgens wel met huid en haar in. Een serieus burgerinitiatief met bidboek en een gemeente, die zou willen faciliteren. Dit moet kunnen slagen. Zelf heb ik uitdaging én resultaat nodig. Het moet maatschappelijk zijn, het liefst wat groters. En dat was er volop. Zo'n enórm gebouw geschikt zien te maken voor de maatschappelijke functie die ons voor ogen stond. Én de eigen broek ophouden. Ga er maar aanstaan. Maar kán niet bestaat niet bij mij". Resultaat is er inmiddels óók. Peter: "De verbouwing van de huiskamer bijvoorbeeld. Een echte ontmoetingsruimte. Het jongerencentrum in de kelder, geweldig Onder Peter's voortvarende leiding werd een bestuur van vijf mensen gevormd. Elk met een eigen aandachtsgebied. De vele huurders, veelal met een maatschappelijke functie, hebben een gezonde financiële basis onder het geheel gelegd. En de activiteitencommissie brengt samen met de gastvrouwen en –mannen het geheel tot leven. Zo is er een schilderclub, er zijn exposities, de Kunstroute, er wordt elke woensdagochtend muziek gemaakt, de fototentoonstelling over 50 jaar Lochem festival enzovoort. Het bestuur heeft er inmiddels voor gekozen wat meer op afstand te gaan staan. Daarmee krijgen leden en gebruikers voldoende ruimte hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk ging niet alles van een leien dakje. Het kostte te veel tijd naast zijn werk. Soms wilde hij te snel voor de anderen. "Geduld is niet mijn sterkste kant".

De bouw van een grote keuken in de kelder is nu in volle gang. Daar kunnen straks kookworkshops gehouden worden. Daarna zijn er nog een paar wensen voor de toekomst: "Allereerst het bouwen van een mooie entree. Opener en lichter. Dan zou in onze ogen de VVV prima in het Stadshuus gehuisvest kunnen worden. En we heten jongere vrijwilligers van harte welkom". Maar ondanks deze wensen is er tot nu toe al heel veel tot stand gekomen. Trots lachend: "Dit hebben we met z'n allen toch maar mooi voor elkaar gekregen".

www.stadshuuslochem.nl

In de rubriek brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen staan ook op vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten