Jurren Snijders Blok en Helma IJsseldijk in de legotheek. Op de voorgrond een foto van oprichter Jeroen Snijders Blok. Foto: Henri Bruntink

Jurren Snijders Blok en Helma IJsseldijk in de legotheek. Op de voorgrond een foto van oprichter Jeroen Snijders Blok. Foto: Henri Bruntink

‘s Werelds eerste legotheek in Eefde walhalla voor fans

Algemeen

EEFDE - In Eefde startte zo’n 7 jaar geleden ‘s werelds eerste legotheek. Eerst in dorpshuis ‘Het hart’ maar nu al sinds 4 jaar in het poortgebouw van de voormalige Detmerskazerne. Voor de ware liefhebber van de Deense steentjes - en dat zijn er veel - is het een waar walhalla. Alle sets in alle denkbare thema’s, die je altijd al wilde bouwen, zijn ineens binnen handbereik. En zonder aan de bedelstaf te raken, want Lego is best prijzig als je het moet kopen.

Door Henri Bruntink

De in 2021 overleden oprichter Jeroen Snijders Blok was een verwoed verzamelaar en niet alleen van Lego. Zoon Jurren: “Hij verzamelde onder andere ook stripboeken, postzegels en bierglazen. En als hij ergens aan begon pakte hij het ook meteen groots aan.” De naam legotheek wordt overigens bewust zonder hoofdletter geschreven.

Dubbel
Als zakenman reisde Jeroen Snijders Blok de wereld over. Als hij ergens een interessante Lego-set zag, ging die mee in de koffer. “Regelmatig als hij in het buitenland iets kocht waarvan hij dacht dat het bijzonder was, bleek hij dat bij thuiskomst toch al te hebben. Zo kreeg hij de nodige sets dubbel”, aldus Jurren. Jeroens broer Frans Snijders Blok is ook bezeten van Lego en hoewel beider liefde voor Lego zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelde, vonden de twee elkaar in het idee om een legotheek op te richten.

In ‘Het hart’ werd de ruimte al snel te klein voor de enorme verzameling. In overleg werd de overstap gemaakt naar het poortgebouw van de kazerne. De Stichting legotheek Eefde heeft de ruimtes daar in beheer.

Treinbanen
Jurren herinnert zich dat hij vroeger thuis, met zijn broertje en zus, naar hartenlust kon spelen met Lego. “We hadden een ruime zolder en daar bouwden we van alles. Hele treinbanen ontstonden daar. Later, toen de legotheek was opgericht, was het nog een flinke klus om al die steentjes weer in de oorspronkelijke sets te krijgen”, legt Jurren uit. Al die sets liggen nu overzichtelijk gerangschikt in stellingen die alle wanden van de ruimte beslaan. Kleine setjes met meest grotere onderdelen voor de jongste leden. Tot ware megaprojecten voor volwassenen, zoals de Titanic en kasteel Zweinstein uit Harry Potter met vele duizenden steentjes. Die laatste kost al gauw 2 weken om in elkaar te zetten en dan moet je flink doorwerken.

Leden van de legotheek krijgen bij de grote sets meerdere bouwbeschrijvingen mee, zodat je met een aantal mensen de verschillende onderdelen kunt bouwen om die later samen te voegen. De legotheek bedient bijna elke doelgroep, van kinderen vanaf 4 jaar tot volwassenen diep in de zeventig, met voor ieder wat wils. Om de paar weken worden de nieuwste sets aangeschaft, zodat de collectie up-to-date blijft en er steeds iets nieuws wordt aangeboden. Er wordt gewerkt met thema’s zoals allerlei films (Harry Potter, Disney, Star Wars, Batman), maar ook populaire zaken als Ninjago en Minecraft, en natuurlijk brandweer en politie.

Drukte
Tijdens de openingstijden is het meestal een drukte van belang. Vaak komen ouders met kinderen iets nieuws uitzoeken. De allerkleinsten spelen dan graag met Duplo (dit wordt niet uitgeleend) en er kan ook ter plekke worden gebouwd met Lego. Vrijwilliger Helma IJsseldijk: “We ontvangen hier regelmatig groepen van bijvoorbeeld de Praktijkschool Zutphen of van de buitenschoolse opvang (BSO’s). De legotheek bedient in principe de gemeenten Lochem, Zutphen, Bronckhorst, Brummen en Voorst maar tegenwoordig wordt ook de gemeente Deventer meegerekend. Helma: “Ondanks veelvuldige publiciteit de afgelopen jaren blijkt de legotheek toch nog niet bij iedereen bekend binnen ons uitleengebied. Daarom is alle extra aandacht belangrijk en welkom”.

Het lidmaatschap kost 12 euro per jaar. De leenprijs varieert van 0,25 per week voor de kleinste setjes tot 10 euro per week voor de allergrootste. De meeste sets kosten 2,50 of 5,00 euro per week. De uitleentermijn per keer is maximaal 3 weken.

Samen doen
“We constateren dat opa’s en oma’s uit de regio lid worden en dan met de kleinkinderen, die vaak elders wonen en komen logeren, legosets komen lenen”, vertelt Helma. De leden hebben over het algemeen een voorbeeldige discipline, zodat de setjes weer compleet en in goede staat worden ingeleverd. “Dat is belangrijk, want we moeten het samen in stand houden”, aldus Jurren. Bij elke uitgeleende set wordt een checklist met de aantallen per ‘steensoort’ bijgevoegd, zodat gecontroleerd kan worden of niets ontbreekt. Van de setjes staat bovendien het gewicht geregistreerd, zodat bij weging al snel blijkt of een set compleet is. Als er toch wat verloren gaat kan de legotheek terugvallen op een speciaal magazijn met héél veel steentjes. “Moeilijk te schatten hoeveel, maar ergens tussen de 100.000 en 300.000 steentjes”, zegt Jurren. “Vaak zul je net zien dat we het ontbrekende steentje toch niet in voorraad hebben. Dan moeten we het bestellen.”

Vrijwilligers
De legotheek telt 23 vrijwilligers. Margaretha van de Werfhorst is daarvan een belangrijke. Ze is vier dagen per week aanwezig en daarmee een echte ‘constante factor’ in de organisatie. Ze zorgt onder meer voor het mailverkeer met leden die een set moeten terugbrengen en voor het controle van de terugkomende sets. De rest van het team bestaat uit een diverse groep met veel liefde voor lego en maatschappelijk werk.

De Stichting legotheek Eefde is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie een
paar uurtjes per maand over heeft en het leuk lijkt om te helpen binnen een gezellig en enthousiast team en voel affiniteit voelt met de legotheek kan zich aanmelden kan via onderstaand mailadres.

Verkoopdag
Populair is de jaarlijks terugkerende verkoopdag. Die wordt dit keer gehouden op zondag 20 november, in de officiersmess in het poortgebouw. Mooi op tijd dus voor wie cadeautjes zoekt voor de feestdagen. Tussen 10.00 en 12.30 uur hebben actieve leden de eerste keuze. Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom. Hier worden dubbele sets van verschillende formaten en in bijna alle thema’s voor aantrekkelijke prijsjes verkocht. Met de opbrengst wordt weer nieuw lego aangeschaft.

Openingstijden: woensdag en vrijdag: 14.00 - 17.00 uur, zaterdag: 11.00-15.00 uur (okt. t/m mei) en zondag: 11.00-15.00 uur. Locatie: Kazerneplein 5, Eefde. 


www.legotheek.nl

info@legotheek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant