Groene vingers en culinaire kunsten op Gezonde School de Nettelhorst

LOCHEM – In het klaslokaal wordt er in groepjes gekookt met de groente van de maand en buiten, in de moestuin, zijn kinderen maïs aan het planten. Twee jaar geleden startte de Nettelhorst als ‘Gezonde School’ en besteden nu structureel aandacht aan gezondheid. “Dit past goed bij de mooie groene omgeving waar we zitten”, vindt schoolleidster Frederique Oolbekkink.

Uit onderzoek blijkt dat gezonde en fitte kinderen beter in hun vel zitten en beter presteren. Dit heeft gemaakt dat de Nettelhorst graag het vignet Gezonde School wilde behalen. En dat is ze gelukt!

‘Water mag de hele dag’ is het motto op school. Hiermee is de weg naar het Gezonde School vignet begonnen. Ook het fruit abonnement is ‘part of the job’ op de Nettelhorst. Vier dagen per week krijgen de kinderen allerlei verschillende soorten fruit en groente. Op die manier komen kinderen in aanraking met soorten, die ze thuis bijvoorbeeld nog niet hebben gezien. “We willen de kinderen laten ervaren dat gezond leven eigenlijk heel makkelijk is. Het hoeft niet moeilijk te zijn om gezond te eten. Het is super dat we dat de kinderen mee kunnen geven”, aldus Frederique.

“Wij laten kinderen vooral proeven. Doordat ze zelf in de moestuin werken, zien hoe iets groeit en waar het vandaan komt, er vervolgens iets mee mogen koken en het óók nog mogen opeten, leren ze het totaalplaatje. Eigenlijk gun je dit ieder kind. Dat ieder kind dit mag beleven en mag leren.” vertelt Petra van Nistelrooij, leerkracht aan de Nettelhorst, die trots is op wat ze bereikt hebben.

Gezonde School-adviseur Maike Blokhuis en de regisseur van JOGG-Lochem hebben de school ondersteund in het worden van Gezonde School. Toen ze voor het eerst op de Nettelhorst kwamen merkten ze dat er al erg veel werd gedaan rondom het thema voeding. “Daarnaast is de betrokkenheid van de ouders erg groot. Tijdens een informatieavond hebben ouders input gebracht, wat de school heeft geholpen bij het schrijven van hun voedingsbeleid.”

Komend schooljaar gaan er nog twee Lochemse scholen voor het behalen van een Gezonde School vignet. Tom: “Dat is heel mooi, Voor scholen is de gezondheid van leerlingen namelijk ontzettend belangrijk. Gezonde leerlingen zijn fitter, minder vaak ziek en hebben meer zelfvertrouwen. De leerresultaten op gezonde(re) scholen zijn vaak ook beter.” De gezonde school aanpak bouwt voort op wat de school zelf al doet en sluit aan op de specifieke behoeften en wensen van de school.

Als scholen of ouders meer informatie willen, kunnen ze contact opnemen met JOGG-regisseur Tom Kleissen door te mailen naar: t.kleissen@welzijnlochem.nl

Meer berichten