Carlene Carter tijdens Lochem Festival.
Carlene Carter tijdens Lochem Festival. (Foto: Carlo ter Ellen)

De Geschiedenis van het Lochem Festival gaat nog steeds voort…

Lochem - Op 23 mei was het 50 jaar geleden dat het eerste Lochem Popfestival gehouden werd. Deze manifestatie werd toen (1968) A Pilgrimage Trip genoemd. Daarna werd het jarenlang Popmeeting Lochem. In totaal zijn er negentien edities van het Lochem Popfestival geweest, totdat het evenement in 1987 verhuisde naar Park de Goffert in Nijmegen.

Er zijn in Lochem gedurende mei en juni van dit jaar diverse evenementen gehouden door Joost Carlier en Gerthe Lamers om deze legendarische gebeurtenis te herdenken. De foto-expositie loopt nog tot 30 juni in het Stadshuus in Lochem en vanavond is er een filmavond in de Schouwburg aldaar met diverse video’s en films van het Lochem Festival.

Het is al gezellig druk, als de deuren van de Schouwburg in Lochem opengaan. Gerthe Lamers, kunstcoördinator van het Stadshuus, doet het openingswoordje en draagt de microfoon over aan Joost Carlier. Hij heeft als initiatiefnemer en organisator van het Lochem Popfestival de selectie van de films en video’s gemaakt. Het zijn vier dvd's die uit zijn eigen archief komen.

Carlier is meer een doener dan een spreker en de eerste dvd wordt al snel opgestart. Het betreft hier beelden van het Popfestival in de jaren 1970-1975. Er zit geen begeleidende muziek onder de beelden, want die is destijds nooit opgenomen. Maar daar wordt hard aan gewerkt naar ik vernam: het streven is om toch een volledige versie te krijgen. Op het onlangs verschenen cd-boekwerkje “Terug naar Lochem” zijn al een aantal nummers van de diverse artiesten terug te vinden.

De eerste beelden van vanavond zijn uit 1970; daarvoor zijn er nooit filmopnames van het festival gemaakt licht Joost Carlier toe: het zijn oorspronkelijk 16-mm filmopnames, die op dvd gezet zijn (via een VHS-tape). De kwaliteit valt me alleszins mee op het grote filmdoek dat op het podium hangt. Er wordt muziek onder de stille beelden gedraaid van artiesten die ooit optraden in Lochem. De beelden zijn fantastisch: Blues Dimension, FAGHM, Q65, Mario De Goochelos, CCC Incorporated, Livin’ Blues en Ahora Mazda, alle komen ze voorbij in volle glorie. Wat mij opvalt, is de professionaliteit waarmee in 1970 al gespeeld wordt. De popgeschiedenis bestond toen nog niet zo heel erg lang, maar de bands staan als een huis.

De tweede dvd bevat familie-opnames (16-mm film) van de familie Carlier: dat houdt in veel bekende (familie)beelden uit het publiek en ook komen er een aantal vroege bands in beeld, zoals het eerste optreden van Normaal in 1975 en het blues-duo Sonny Terry & Brownie McGhee. Tevens zie je af en toe bekende “sterren in wording” in het publiek: Peter van Bruggen, Peter “Fakir” Mense, Joost Carlier zelf en nog wat “local heros” zoals Bert Pardijs en anderen. Het is mooi om te horen wanneer er door het publiek in de zaal een voor hen bekend persoon waargenomen wordt.

De laatste twee dvd's na de pauze bevatten veelal professionele opnames van de -televisie en een productiebureau. Joost Carlier geeft eerst weer even wat toelichting. Dit zijn heel goede & scherpe opnames, zelfs op het grote scherm. Het zijn bands uit latere versies van het festival (1980- 1981). We zien onder anderen Frankenstein (wie kent ze nog?), Bram Vermeulen Band, Joan Jett, The Romantics, The Straycats, Motorhead, Mothers Finest en Slade. Wanneer de opnames van Udo Lindenberg beginnen, komt er ineens een grote hand voor de camera. Jammer dan, voor de eeuwigheid verloren. Bij het optreden van Motorhead wil een roadie een cameraman met een grote moker te lijf gaan. Het gaat gelukkig allemaal goed en de prachtige opnames zijn bewaard gebleven.

Al met al is het een heel prettige en vermakelijke avond, vol van nostalgie. De voornamelijk 60-plussers genieten ten volle en dat is natuurlijk ook de opzet. Er wordt in de foyer, na de voorstelling nog volop nagepraat. Wie weet komt er nog weer wat voort uit de contacten die er op deze avond gelegd worden. De geschiedenis van het Lochem Popfestival is nog zeker niet afgelopen.

Gezien door John Jansen, Freelance journalist

Meer berichten