Etienne van den Hombergh (l) van het Regionaal Archief en voorzitter Koos van Zwieten van de VVV Lochem. Foto: LochemsNieuws
Etienne van den Hombergh (l) van het Regionaal Archief en voorzitter Koos van Zwieten van de VVV Lochem. Foto: LochemsNieuws Henri Bruntink

Archief VVV Lochem overgedragen aan Regionaal Archief

Algemeen

LOCHEM - Het archief van de VVV Lochem is overgedragen aan het Regionaal Archief in Zutphen. Het gaat om vele archiefdozen vol materiaal uit de jaren tussen 1895 en 2000. De VVV van Lochem is, op die van Valkenburg na, de oudste in Nederland. Naast veel notulen gaat het ook om affiches en ander materiaal dat werd ontwikkeld om het toerisme in Lochem te bevorderen.

Door Henri Bruntink

Het gaat om materiaal van de VVV en de voorloper ervan, het Verfraaiingsgezelschap (VG). Die organisatie stond aan de wieg van onder meer de uitkijktoren Belvedère op de Lochemse Berg en het openluchttheater. De oudste geschriften betreffen onder meer notulen in het handschrift van A. Staring. Deze nazaat van de beroemde A.C.W. Staring behoorde tot de oprichters en het eerste bestuur van het VG in 1895. In datzelfde jaar was in Valkenburg de eerste Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (VVV) opgericht.

Regionaal Archief
VVV-voorzitter Koos van Zwieten vertelt: “Tijdens een opruimactie kwamen we de oude archiefstukken tegen. Zeker omdat ze deels erg oud zijn verdienen ze het om bewaard te blijven. Maar de vraag was hoe je dit op een goede en betaalbare manier doet. Toen bleek dat dit valt onder de dienstverleningsovereenkomst die de gemeente Lochem heeft met het Regionaal Archief Zutphen.

Archivaris Etienne van den Hombergh kwam afgelopen vrijdag naar Lochem voor de overdracht. Hij en Van Zwieten tekenden een overeenkomst voor het beheer door het Regionaal Archief. Daar worden alle stukken geïnventariseerd. Dit houdt in dat ze worden beschreven. Waardevolle en kwetsbare stukken worden gedigitaliseerd.

Openbaar
Van den Hombergh legt uit: “Bij ons worden dit soort stukken in principe openbaar toegankelijk. Door ze te beschrijven kan iedereen die dat wil stukken opvragen en inzien. We moeten wel de privacyregels in acht nemen en de namen van nog levende personen afschermen.”

Koos van Zwieten heeft zelf het nodige voorwerk gedaan door stukken op tijdvak in te delen en in archiefdozen te stoppen. Er bleken alleen al drie van die dozen nodig om alle materiaal uit de periode rond 1983 te bundelen. In dat jaar vierde Lochem het 750-jarig bestaan en de VVV speelde een centrale rol bij de voorbereidingen en de uitvoering van alle festiviteiten. In dat jaar bracht koningin Beatrix op Koninginnedag een bezoek aan de stad.

Historisch Genootschap
Bij de overdracht van de archiefstukken was ook voorzitter Paul Roodbol van het Historische Genootschap aanwezig. Ook die organisatie maakt gebruik van de diensten van het Regionaal Archief. Zo worden momenteel zo’n 16.000 digitale foto’s vanuit een verouderd softwarepakket overgeheveld naar de systemen van het archief in Zutphen. Het Regionaal Archief werkt voor de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant