Staand voor de aspergevelden werd het eten voor de gasten klaargemaakt. V.l.n.r. Dilly en Gerard ten Broeke, Harry Renneboom en Maartje Vos. Hun producten zijn in hun winkeltje 7 dagen per week te koop. (Foto: Arjen Dieperink)
Staand voor de aspergevelden werd het eten voor de gasten klaargemaakt. V.l.n.r. Dilly en Gerard ten Broeke, Harry Renneboom en Maartje Vos. Hun producten zijn in hun winkeltje 7 dagen per week te koop. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Het witte goud uit Laren

Op huize Broekmaat aan de Rossweg 24 staat de aspergekwekerij Ten Broeke. Al vele eeuwen woont de familie Ten Broeke op de Broekmaat dat gebouw is in 1400. Tijdens de bevrijding van het gebied in 1945 werd Broekmaat verwoest en herbouwd pas in 1951. De huidige generatie Dilly (Kappert) en Gerard ten Broeke zijn van 1987 eigenaar van het perceel. Al 28 jaar verbouwt het echtpaar Ten Broeke het witte goud.

Exelse Tol - Afgelopen zondag vond voor het eerst bij de familie Ten Broeke voor zo'n veertig personen het gezellige aspergediner bij de boer plaats. Om 17.00 uur werden de gasten ontvangen met een 'bubbel' en amuse. Gevolgd door bruchetta's met geitenkaas, asperge en honing. Daarna ontving men asperges met hartig gebakken zalm, witte wijnsaus, garnituur van ham en ei met krieltjes. Het menu werd afgesloten met gekaramelliseerde appeltjes met hangop .

Het idee voor het aspergediner is toevallig ontstaan. Kok Harry Renneboom: "Ik was vroeger kok en kook nu als vrijwilliger regelmatig voor alleenstaande ouderen in Warnsveld. Wij hadden het idee om een keer asperge op het menu te zetten en ben, daar ik hier als particulier ook al klant ben, bij Dilly en Gerard ten Broeke terechtgekomen of men ons zou willen sponsoren. Van het één kwam het ander." Gerard ten Broeke vult verder aan: "Wij wilden als zaak eens iets terugdoen voor onze vaste klanten om meer binding te krijgen. Bij ons lag al een idee van een aspergemaaltijd te organiseren. Nadat Harry ben ons had aangeklopt ging het in een stroomversnelling. Ons plan is om volgend jaar het aspergediner eerder in het seizoen te beginnen. Maar de eerste aanloop wat een nieuwe traditie kon worden heeft iets langer geduurd dan verwacht. Het is zeer positief door de klanten opgepakt en in totaal konden er zo'n veertig personen aanschuiven. Ons product, asperge, is eigenlijk de koningin van de groente. Je moet het van onderaan opeten, het kopje eet je het laatst."

Harry Renneboom wordt bijgestaan door Maartje Vos, zij is binnenkort klaar met haar opleiding voor zelfstandig werkend kok. Maartje: "Ik werk met Harry samen in Warnsveld voor de maandelijkse maaltijd voor alleenstaande ouderen. Wij spreken het zelfde vakjargon en ik vind het leuk om dit samen te doen."

Gerard ten Broeke spreekt met liefde en warmte over zijn vak als aspergeboer. Ten Broeke:" Wij houden van ons product en verbouwen zo'n 15 ton asperge per jaar. Onze klanten mogen bij ons achter de schermen kijken.Onze machines zijn halfautomaten, dit houdt in dat de asperges uitsluitend op maat worden gesorteerd. "

Arjen Dieperink
Meer berichten