Bert Kreeftenberg (73) is druk in de weer in de voormalige school, die open is op vrijdag, zaterdag en zondag. (foto Gerreke van den Bosch)
Bert Kreeftenberg (73) is druk in de weer in de voormalige school, die open is op vrijdag, zaterdag en zondag. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Bert Kreeftenberg klapt uit de school

Ondernemer Bert Kreeftenberg balanceerde op het randje van de afgrond nadat hij door de ziekte van Lyme zijn florerende modezaak moest sluiten. Vijf jaar kostte het om uit een diep dal te klauteren. Nu is hij met 'Atelier de School' in het tempo van een Formule 1 op weg naar de top.

Gorssel - Het atelier opent dit weekend in de school uit 1914 in de Nijverheidstraat. Het is 'Old skool' in alle opzichten: niet alleen de locatie, de curiosa, antiek en antiek linnen maar ook de drijfveren. ,,Economische belangen en verwachtingen hebben we niet", zegt Kreeftenberg die oog heeft voor kunst. ,,Ik kan kijken", zo omschrijft hij het zelf. ,,Ik ben altijd bezig geweest met stoffen. 48 Jaar lang had ik de modezaak hiernaast. Vijf jaar terug stopte ik omdat ik er slecht aan toe was. Ik had de ziekte van Lyme. Ik had vroeger de droom om me langzaamaan terug te trekken en me dan bezig te gaan houden met een zaakje in antiek, antiek linnen, brocante en interieur. Mijn ziekte versnelde het proces. Ik ben gelukkig opgeknapt en ben blij met de opzet zoals het nu is. De galerie is een prachtige toevoeging aan het oude concept. Het behelst puur kunst. We hebben een open atelier. Ik schilder samen met vrienden en we exposeren en verkopen. Ik vind het geweldig dat ik mij nu kan omringen met mensen en dingen die mij dierbaar zijn. Ik heb daarbij het geluk dat ik ook nog goed kan etaleren. 60 jaar ervaring maken dat ik veel kan op een vierkante meter. Ik houd ook van hout- en marmerbewerking en stofferen, dat ga ik nu allemaal doen. Ik kan na jaren van ellende mezelf weer ontwikkelen. Ik wil het leven en creativiteit weer vieren", aldus Bert voor wie creatief met kwaliteit een absolute vereiste is voor zijn nieuwe onderneming.


Kreeftenberg blaakt van levenslust en is druk in de weer. De galerie krijgt een lik 'warm zwart' en met een kritische blik neemt de expert de stand van zaken in ogenschouw. Er moet nog een hoop gebeuren maar volgende week komen de hulptroepen: Boudewijn en Boukelien Schenkels met wie hij het concept gaat neerzetten. ,,En dan hebben we nog Diet Willemsen, zij bemant ook voor een dagdeel de winkel. Het is de bedoeling dat wij boven schilderen en ook de klanten bedienen. Boukelien Schenkels Brinkman doet portretopdrachten en er zijn regelmatig wisselende exposities."


Bert is zoals hij aangeeft: innig tevreden. ,,Als kind voelde ik altijd al een aandrang om te tekenen en schilderen. Ik moest het gewoon doen, het was groter dan mijzelf. Ik denk dat ik dat van mijn opa heb. Die was molenaar maar ook heel creatief. Door de winkel raakte het allemaal naar de achtergrond. Maar het is goed voor mij om te doen. Ik een een gejaagd type en door het tekenen en schilderen word ik rustig."

Gerreke van den Bosch
Meer berichten