Links Esther van Dijk met enkele bezoekers van het veteranen ontmoetingscentrum. Veteranen en (oud) militairen kunnen zich aanmelden- info@svon.nl /06-48543823. (Foto: Arjen Dieperink)
Links Esther van Dijk met enkele bezoekers van het veteranen ontmoetingscentrum. Veteranen en (oud) militairen kunnen zich aanmelden- info@svon.nl /06-48543823. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Kazerne is gevoel van thuiskomen'

Enkele jaren geleden begon in Joppeschool de eerste bijeenkomst van de veteranen in Lochem, het werd de eerste veteranen ontmoetingscentrum in de gemeente. De opening van het veteranen ontmoetingscentrum werd gedaan door burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Tegenwoordig zit het ontmoetingscentrum in de voormalige officiersmess van de Detmerskazerne in Eefde.

Eefde - In het Veteranen Ontmoetingscentrum komen regelmatig veteranen, voormalige en actief dienende militairen bij elkaar. Het centrum is dinsdag tot en met zaterdag geopend.

Voormalig landmacht militair en bestuurslid van het ontmoetingscentrum Esther van Dijk: " Zelf ben ik 5 jaar als technisch specialist militair werkzaam geweest bij de Koninklijke Landmacht bij de verbindingsdienst en van 1995 tot 1997 uitgezonden geweest naar Bosnië. Ik ben trots wat ik aldaar heb kunnen betekenen, ook al besef ik dat mijn aandeel in het grote geheel zeer klein is geweest. Toen ik uit dienst kwam, mijn man is ook militair geweest en heeft in Bosnië gediend, was er voor ons een behoefte om met gelijkgezinden ervaring en gevoelens uit te wisselen.

Op 4 maart 2016 hebben wij toen het veteranenontmoetingscentrum opgericht. Voor veel veteranen is het als men onder de poort van de Detmerskazerne komt een gevoel van thuiskomen. "Lochem telt circa 175 veteranen. Zo'n 25 veteranen maken regelmatig gebruik van het ontmoetingscentrum. De 85 jarige oud marine man Hendrik Vink is één de bezoekers die met grote regelmaat aanwezig is.

Vink: " Ik vind het fijn om hier te komen en met anderen die gediend hebben in onze huiskamer te praten." Met regelmaat worden in het ontmoetingscentrum lezingen gehouden en voor de (oud) militairen bekende ' blauwe hap ' (Indonesisch eten) wordt met regelmaat genuttigd. In het centrum zijn veel (voormalige) militaire attributen te zien. Ook opgravingen op de Detmerskazerne zijn te aanschouwen. Alles wordt beschreven en beheer door Raymond Pietersen.

Op vrijdag 22 juni is er een veteranendag georganiseerd in Gorssel. De veteranendag is voor veteranen die hebben deelgenomen aan alle missies vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu en begint om 19.00 uur bij het Indië-monument.

Na het welkomstwoord door burgemeester Van 't Erve zal er 2 minuten stilte worden gehouden. De burgervader legt samen met een leerling van de Joppeschool een krans bij het Indië-monument.

De dag eindigt om 21.00 uur met de gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Wie er allemaal veteraan en (oud) militair zijn geweest kan den centrum in kader van de privacy niet opvragen.

Arjen Dieperink
Meer berichten