Voorzitter Scouting  Graaf Ottogroep, Bastiaan van den Noort  (in het midden met witte broek) omringd door leiding en de speltak Explorers (14 tot 17 jarigen).  (Foto: Arjen Dieperink)
Voorzitter Scouting Graaf Ottogroep, Bastiaan van den Noort (in het midden met witte broek) omringd door leiding en de speltak Explorers (14 tot 17 jarigen). (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Scouting heeft geen stoffig imago meer'

De scouting Graaf Ottogroep werd in 1963, toen nog padvinderij, opgericht. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Sebastiaan van den Noort, secretaris (vacature) en penningmeester Saskia Marsman. Voorzitter Bastiaan van den Noort beschrijft de Graaf Ottogroep als een bloeiende scoutinggroep in Lochem. Kinderen tussen de 5 en 20 jaar beleven allerlei avonturen met leeftijdsgenoten binnen een speltak. Er zijn negen speltakken in vijf leeftijdscategorieën.

Lochem – Elke speltak heeft een eigen sfeer en thema. Op dit moment zijn er ca. 180 jeugdleden. De 5 tot 7 jarigen komen bij de Bevers. Zij blijven activiteiten rondom het clubgebouw houden en hebben daar ééns per jaar een overnachting. Van 7 tot 10,5 jaar kent de Graaf Ottogroep drie verschillen speltakken. Ochtenhorde, Waterwelpen en Welpen-meisje. De eerste twee zijn voor jongens en meisje bestemd. Van 10,5 jaar tot 14 jaar kan men terecht bij Landscouts, Waterscouts en scoutsmeisjes. Ook hier staan de eerste twee speltakken voor jongens en meisje open. Van 14 tot 17 en 17 tot 20 jaar kan men respectievelijk terecht bij Explorers en Rovers. Van den Noort: "Wij kunnen veel nieuwe aanwas van jongeren krijgen. Scouting is tegenwoordig in en heeft niet zo'n stoffig imago. Wij zouden ten aanzien van de speltakken wel uit kunnen breiden doch lopen tegen het te kort van leiders aan. Mochten er lezers zich geroepen voelen om leider van een speltak te worden, dan kan men zich bij ons aanmelden." Zelf is Van den Noort drie jaar leden gevraagd voorzitter te worden. Iets wat hem aansprak om deze stap te doen was het vader/welp kamp. Hierbij gaan de zoon/dochter met de vader een weekend elders activiteiten doen waarbij er in de tent geslapen wordt. Van den Noort: " Ik vond dit zo prachtig. De enthousiasme van de kinderen en wat men in die paar dagen leren om even van huis te zijn is mooi om te zien. Je geeft als scouting de kinderen ervaring mee, zoals in teamverband gaan werken om gezamenlijk je doel te bereiken. Ook de jaarlijkse zwerftocht, lange wandeling waar in een koppel gewandeld en overnacht wordt maakt de kinderen zelfstandig" Op zondag 16 september vindt de jaarlijkse obstaclerun plaats, bestemd voor iedereen. Nadere informatie www.graafobstaclerun.nl . Een mooie manier om kennis te maken met de scouting. Het pand, uit 1978 en uitgebreid in 1998, van de scouting Graaf Ottogroep is gevestigd aan de Gageldijk 2a te Lochem. Normaliter vinden alle zaterdagen de activiteiten plaats. De waterscouts gaan met grote regelmaat bij mooi weer wel elders hun wateractiviteit doen daar dit aan de Gageldijk niet mogelijk is.

Arjen Dieperink
Meer berichten