Johan Tijink ging tijdens de intocht van de Lochemse 4 daagse lopent met de fiets voorop. De LEO organiseert ook palmpasenoptocht, wandelingen en kaartavonden. (Foto: Arjen Dieperink)
Johan Tijink ging tijdens de intocht van de Lochemse 4 daagse lopent met de fiets voorop. De LEO organiseert ook palmpasenoptocht, wandelingen en kaartavonden. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

LEO bestaat binnenkort 50 jaar

Op 18 juni 1896 werd de ' Vereniging Volksvermaak ' opgericht. Later werd de naam gewijzigd in ' Vereniging voor Nederland en Oranje ', thans is het bekend onder de Lochemse Evenementen Organisatie voor Nederland en Oranje. In de volksmond afgekort als LEO.

Lochem - Voorzitter van de LEO is sinds 3 jaar Johan Tijink. Tijink: " Sinds 14 mei 1969 bestaat de naam LEO. Wij stellen ons ten doel het wonen en leven in Lochem nog prettiger te maken door het organiseren van diverse evenementen voor de gehele bevolking". Het bestuur bestaat verder uit Jeannette Verbeeten (2e voorzitter), Louisa Groenouwe (secretaris), Biance Tijink (Penningmeester), Esther Vonkeman, Linda Weel en Henk Sloeserwij.

De Lochemse Evenementen Organisatie telt 450 leden. Dit mag volgens Johan Tijink, gezien de grootte van de stad Lochem, best wat meer zijn.

Volgend jaar bestaat de LEO 50 jaar en van de eerste oprichting (Vereniging Volksvermaak) bijna 125 jaar. Het LEO-bestuur gaat na de vakantie vergaderen hoe men hier aandacht aan zal schenken.

Eén van de grootste evenementen die de LEO ieder jaar organiseert is de Lochemse 4 daagse. Afgelopen week liepen 1159 deelnemers de 4 daagse uit. Johan Tijink: "Dit jaar hadden wij op wat minder deelnemers gerekend daar in het dorp Laren nu ook een 4 daagse is georganiseerd. De Prins Willem Alexander school en De Branink lopen dan in hun eigen dorp mee, dat is ook begrijpelijk. In 2017 telden wij nog 1300 deelnemers."

Voor de 4 daagse kan de LEO beroep doen zo'n 25 vrijwilligers. De voorbereidingen van het evenement kost veel tijd. "We beginnen en eindigen de eerste drie dagen van 'ons clubhuis ' zalencentrum Bousema."

De laatste dag is het vertrek- en aankomstpunt de Markt. De routes worden ruimschoot van tevoren weer verkend of er eventuele door werkzaamheden niet anders moet worden gelopen. De veiligheid van de deelnemers staat bij ons hoog in het vaandel. De inzet van verkeersregelaars dient hier zorg voor te dragen. Tevens is er zorg van de EHBO Lochem. Door de steun van de muziekverenigingen Advendo, Apollo en de drumband van de scouting Graaf Ottogroep kunnen wij de deelnemers feestelijk binnenhalen.

Een ander groot evenement is het Koningsfeest.De voorbereiding beginnen direct na de zomervakantie. waarbij de LEO veel steun krijgt van onder andere de brandweerkorps Lochem, scouting Graaf Ottogroep,scouting Witte Wieven,EHBO - Lochem en enkele scholen.

Tijink:" Voor zo'n dag moet veel met verschillende deelnemers worden afgestemd. Vogelschieten werd in 1993 weer opgestart en mag op groeiende belangstelling rekenen."

Arjen Dieperink
Meer berichten