De Rozentuin in Epse. Duidelijk is de ingang aand e Lochemseweg te zien. Het restaurant heeft de pech dat het net buiten de bebouwde kom ligt.
De Rozentuin in Epse. Duidelijk is de ingang aand e Lochemseweg te zien. Het restaurant heeft de pech dat het net buiten de bebouwde kom ligt. (Foto: )

Bed & breakfast in De Rozentuin?

Eigenaar Pan van Chinees De Rozentuin in Epse heeft plannen voor de combinatie van horeca en wonen op de locatie van het restaurant. Hij denkt ook na over een bed & breakfast. Pan vertelt dit naar aanleiding van het afblazen van de plannen voor een supermarkt. ''Er is al een tijdje geen supermarkt meer in Epse en wij hadden plannen om er een te vestigen, maar dat mag niet van de provincie. Probleem is dat dit in het buitengebied niet is toegestaan.''

EPSE - Ook al is de ingang van het restaurant aan de Lochemseweg,volgens de provincie Gelderland ligt de Rozentuin net buiten de bebouwde kom. Het plaatsnaambord dat aangeeft dat je Epse in- of juist uitgaat, staat op enkele meters afstand van de ingang, aan de overkant van de straat maar de provincie is onverbiddelijk.

De familie Pan drijft het restaurant inmiddels al 23 jaar. ''Maar door concurrentie van andere horeca wordt het steeds lastiger om vol te houden, '' zegt eigenaar Pan.

''Het restaurant is eigenlijk niet meer rendabel. Toen we hoorden dat een supermarkt niet mag van de provincie, zijn we gaan nadenken over een locatie voor zorg. We hadden intramurale zorg voor ogen, waarbij de clienten dus in een instelling komen te wonen. Ook dit lijkt helaas niet direct haalbaar te zijn. ''

Woningen

In verband met de landelijke opgave voor meer woningbouw in de komende jaren zouden ook in de gemeente Lochem woningen toegevoegd moeten worden aan de bestaande voorraad.

Pan: ''Misschien is het een mogelijkheid om woningen bij het restaurant te realiseren terwijl wij een hotelfunctie of een bed & breakfast runnen. De locatie voor bed & breakfast is ideaal gezien de ligging en de afstand tot de binnenstad van Deventer. Deze mogelijkheid zijn we nu aan het bekijken. We hebben regelmatig gesprekken met de gemeente en met de Dorpsraad Epse, die er natuurlijk ook belang bij heeft dat het voorzieningenniveau in het dorp op peil blijft.

De gemeente wil graag het pand behouden vanwege het historische karakter. Ouderen herinneren zich de Rozentuin ongetwijfeld nog als De Pessink. Wat we in elk geval moeten zien te voorkomen, is dat het pand wordt verwaarloosd, zoals het gebouw van De Smid hier honderd meter verderop. '' De familie Pan probeert op dit moment een projectontwikkelaar te interesseren voor haar plannen.

''Totdat er meer duidelijkheid is, gaan we gewoon door met het restaurant. Dat is trouwens gewoon is geopend. Veel mensen denken dat we dicht zijn maar dat is niet zo. Alleen het wokgedeelte is gesloten, restaurant en catering draaien gewoon door.''

Meer berichten