Aangevreten koolplantje en vliesdoek.
Aangevreten koolplantje en vliesdoek. (Foto: willem beekman)
Lief Lekkerland

Schrijf mee aan Lochems kookboek

‘Kijk daar eens Willem, wat mooi!’ De wijsvinger van één van de leden van Lief Lekkerland wees omhoog. Voor een flets zonnetje, die door wat sluierwolken werd afgedekt, zag ik fladderende stipjes in de lucht. Twee prachtig dansende vlinders!

Op de groentetuin zijn ook veel vlinders, vooral koolwitjes. Het eerste jaar op de tuin wist ik niet of ik daar nu echt blij mee moest zijn. Immers uit de eitjes die deze vlinders op de koolplanten leggen komen vele hongerige rupsjes die hele planten kaal kunnen vreten. Als kind heb ik heel wat rupsen gevangen op de boerenkool die mijn vader in onze groentetuin kweekte.

Blijverrast was ik dan ook toen ik op mijn tuin Lief Lekkerland bijna geen rupsen zag en dus ook weinig schade. Wat ik wel zag als ik na aankomst de tuin inliep waren hordes mussen en andere kleine vogeltjes die uit de tuin opvlogen. Dankbaar kwetterend voor hun maaltje malse rupsjes.

Iets minder blij werd ik van de duiven. Deze zijn druk met het voeden van hun jongen en hebben daarvoor mijn tuin ontdekt. Of ze rupsen eten weet ik niet. Wel zie ik dat ze dol zijn op rode bessen en steeds veel schade veroorzaken bij de jonge aanplant van… de koolplantjes. Daarvan pikken ze het malse blad weg en wat overblijft zijn de stengel en nerfjes, dat ze als een soort geraamte laten staan. Gelukkig laten ze de groeipuntjes wel intact, waardoor ze verder kunnen groeien. Wel heb ik een vliesdoek gekocht die ik over de aanplant van jonge koolplantjes leg om zo de ergste vraat te voorkomen.

Recept spitskool?

Helaas hebben we deze week geen recept ontvangen voor de spitskool. Dit is toch niet zo’n onbekende groente? Dus nogmaals de oproep om een leuk en lekker recept in te sturen. Onze bedoeling is om van alle lekkere recepten uiteindelijk een lokaal streekboek te maken met 52 seizoengerechten het jaar rond.

Spitskool

1 spitskool
3 eetlepels sesamzaad
3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
2 eetlepels sojasaus
100 gram seroendeng
300 gram rijst
400 gram (biologische) kipfilet

Snijd de spitskool in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de kool in smalle reepjes.


Snijd de kip in blokjes en meng met het sesamzaad en bestrooi met peper en zout. Houd apart.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de kool in 4 minuten, totdat de spitskool zachter wordt, maar nog wel bite heeft. Breng verder op smaak met wat sojasaus. Zet de kool apart in een schaal en maak de wok schoon.


Verhit in de wok opnieuw 1 eetlepel olie en bak de kip 4 minuten. Voeg dan de kool, bak nog even goed door en bestrooi met de seroendeng.

Serveer met de rijst.

Door Willem Beekman

Meer berichten