Elly en Jan-Anton uit Eefde
Elly en Jan-Anton uit Eefde (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Kennis maken met meditatie in Eefde

Elly en Jan-Anton wilden met ingang van een welverdiend pensioen hun vrije tijd vooral 'nuttig gebruiken'. Ze vonden, los van elkaar, vrijwilligerswerk dat bij hen past. Daarnaast geven ze, ook vrijwillig, samen trainingen binnen de Vrijwilligersacademie: ze laten andere vrijwilligers gratis kennis maken met meditatie. De volgende serie workshops staan gepland in september in Eefde. En er zijn nog plekken vrij.


Door Wendy Goodin


Jan-Anton vertelt hoe hij en Elly in het leven staan. "We stellen onszelf graag ten dienste van anderen. We zijn het er niet mee eens dat je na je 65e niks meer moet doen en je alleen op jezelf moet richten." Jan-Anton en Elly zorgen nog wel voor zichzelf, "het gaat ons om een juiste balans. We nemen de tijd om dingen samen te doen die we fijn vinden, samen fietsen bijvoorbeeld."
Buiten de tijd die ze gebruiken om mensen uit hun omgeving te helpen is Elly werkzaam als taalcoach en Jan-Anton als luchtwachter. Elly helpt momenteel een gezin uit Syrië. Elly: "ik zag al die afschuwelijke beelden van mensen die uit Syrië vluchtten en bedacht me dat ik een gezin zou willen ondersteunen " En dat doet ze nu al ongeveer vier maanden.
Jan-Anton meet als luchtwachter de fijnstof in de lucht met behulp van een speciaal ontwikkeld fijnstof meetinstrument, "ik doe dit omdat de gevolgen van het inademen van fijnstof grote negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Daar is helaas nog te veel onwetendheid over."
Het echtpaar had in hun werkend leven een Centrum voor Zelfontwikkeling in België. "Hier gaven we naast groepslessen ook individuele coaching." Elly was daarnaast ook ademtherapeut, "hierbij gaat het om aandacht, voelen en ervaren: wat gebeurt er in je lichaam en hoe leer je dit herkennen. Die technieken gebruiken we ook weer in de meditatie."

Begin dit jaar hebben ze ook een training 'kennismaking met meditatie' gegeven, toen in Lochem. De reacties waren uitermate lovend. Elly:" het geeft ons ook veel voldoening, vooral als mensen aangeven dat ze er iets aan hebben. Uiteindelijk moeten mensen het zelf doen maar we proberen wel iets mee te geven waar mensen zelf verder mee kunnen." Beide kijken uit naar het geven van een tweede reeks van vier trainingen. Is het niet genoeg geweest na al die jaren hard werken? Volgens beiden is dat zeker niet het geval. De training 'kennismaken met meditatie' wordt gegeven op woensdag 19 en 26 september en 3 en 10 oktober 2018 van 19.30 tot 21.30 uur bij het Spijk in Eefde. Opgeven kan door een mail aan vrijwilligerscentrale@welzijnlochem.nl.

Meer berichten