De achterneef van R.C. Cammock, Richard O'Dea (r), en zijn vrouw Carolyn bezochten het oorlogsgraf in Lochem. Foto: Arjen Dieperink

De achterneef van R.C. Cammock, Richard O'Dea (r), en zijn vrouw Carolyn bezochten het oorlogsgraf in Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Familie uit Nieuw-Zeeland bezoekt oorlogsgraf in Lochem

Algemeen

LOCHEM - Op 25 april van dit jaar ontving de gemeente Lochem een mail van Richard O’Dea (69) uit Nieuw-Zeeland met de vraag of het mogelijk is om het oorlogsgraf van Raymond J. Cammock in Lochem te bezoeken. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hij vorige week woensdag samen met zijn vrouw Carolyn (71) Lochem bezocht.

Door Arjen Dieperink

Het grind knarst onder de zolen van Richard en Carolyn O’Dea terwijl ze, bijgestaan door Berry en Yvonne Swarthoff, over het grindpad van de Nieuwe Begraafplaats lopen. De witte grafstenen van de oorlogsgraven komen in zicht. Bij het graf van Raymond John Cammock blijft men stil staan. Cammock is een neef van de moeder van Richard, zijn moeder overleed een jaar geleden. Namens haar zou hij een bezoek aan het graf brengen. “Wij komen uit Te Awamutu, Nieuw-Zeeland, en hebben een familiefeest in Ierland, dus dit was een mooie gelegenheid om even hiernaartoe te gaan.” Hieraan voorafgaand hadden ze de plek van de crash en de tunnel in Almen die naar Cammock is vernoemd al bezocht.  

Raymond John Cammock was een flying officer van de Koninklijke Nieuw-Zeelandse luchtmacht (RNZAF). Hij was gestationeerd op vliegbasis Volkel in Brabant en behoorde bij het 486 Squadron van de RAF. Op 6 oktober 1944 steeg hij van vliegbasis Volkel op met zijn Tempest JR 863. In september 1944 namen geallieerde jachtvliegtuigen een Duitse munitietrein onder vuur. Raymond J. Cammock werd daarbij zelf beschoten. Hij werd geraakt en boorde zijn vliegtuig in de laatste wagon van de trein. Hij kwam daarbij om het leven. Slechts zijn linkeronderbeen werd gevonden, deze is op de begraafplaats in Lochem ten ruste gelegd. Raymond was 21 jaar en liet zijn zwangere vrouw Kathy achter. Hun zoon, Frank, bezocht het graf van zijn vader in april 2015. Enkele maanden na zijn bezoek aan het graf van zijn vader die hij nooit heeft gekend, overleed Frank Cammock. 

Het bezoek aan het oorlogsgraf was voor Richard O’dea emotioneel. “Ik heb in nagedachtenis wel een traan gelaten en ben blij dat ik hier geweest ben.” Na een korte ceremonie bij het graf vertrok het echtpaar in de auto van de familie Swarthoff om voor het vertrek naar Schiphol even het oorlogsmuseum boven de VVV in Lochem te bezoeken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant