Impressie van museum STAAL
Impressie van museum STAAL (Foto: PR museum STAAL)

Opening nieuw museum over land van Staring: de Achterhoek

In Almen wordt een nieuw museum geopend, een museum over het land van de dichter Staring: de Achterhoek. Op de plek waar eens een mosterdmakerij stond, staat nu een gloednieuw gebouw.

Nauwelijks te onderscheiden van het oude pand, gecombineerd met strakke vormen van staal en glas. Initiatiefneemster Pien Pon is verliefd op Almen en wil het dorp met haar museum een boost geven.

Donderdag 28 juni 2018 wordt museum STAAL officieel geopend. Vrijdag 29 juni is er een speciale opening voor de inwoners van Almen. Vanaf zondag 1 juli kan iedereen museum STAAL bezoeken.

Het idee voor Museum STAAL begon met de wens om iets te betekenen voor het dorp Almen. Dat iets werd een museum. Een museum dat past bij de pittoreske uitstraling van Almen en zijn omgeving, maar met een verrassende vorm. Een plek waar je het verhaal van de Achterhoek kunt vinden.

Bij de vraag hoe dit verhaal het beste verteld kan worden, kwam steeds weer de naam van Anthoni Christiaan Wynand Staring naar voren. Heer van de Wildenborch, landheer, dichter en landbouwkundige. Geboren en getogen Achterhoeker. Getrouwd in het kerkje van Almen. En de eerste dichtregel van zijn meest bekende gedicht is: ‘Elk weet, waar ’t Almensch Kerkje staat’. Het was duidelijk, het wordt een museum over het Land van Staring. Museum Staring in Almen, STAAL was geboren.

Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840) en het land dat hij lief had: de Achterhoek. STAAL is geen gewoon museum, het is een Staring-ervaring: als bezoeker beleef je die liefde voor het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek, van verleden naar heden.

De bezoeker wordt op een verrassende manier meegevoerd en voelt de romantiek, hoort de muziek en luistert naar de gedichten en de verhalen. Dompel onder in de wereld die Staring heet en geniet!

Meer berichten