Martin Hoentjen met een steur bij één van zijn 16 kweekbakken. (Foto: Arjen Dieperink)
Martin Hoentjen met een steur bij één van zijn 16 kweekbakken. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Het zwarte goud komt uit Laren

Men zal het niet snel verwachten, doch in Larense Broek zijn ze het wel gewend. Het begon ooit als een gemengd veebedrijf, daarna werd het dertien jaar lang een palingkwekerij om uiteindelijk in 1999 te veranderen in een steurkwekerij.

Door Arjen Dieperink

Larense Broek - Nederland kent twee steurkwekerijen, één in Turnhout en in het Larense Broek. De steurkwekerij heeft de toepasselijke naam De Steurhoeve en wordt gerund door Martin en Sandra Hoentjen. Martin Hoentjen: "Ik ben iemand van de techniek en had minder affiniteit met het gemengde veebedrijf. Wij zochten een nieuwe uitdaging, dat werd dertien jaar lang palingkweken. Het was een tijd dat dit meer en meer opkwam. De palingtoekomst zagen wij na dertien jaar te hebben gedaan niet meer zitten daar de toekomst zo onzeker was. Ook moesten wij in de palingkwekerij opnieuw investeren. Wij vonden de onzekere toekomst en de investering te riskant."

Eigenhandig verbouwde Martin Hoentjen zijn palingkwekerij om in een steurkwekerij. In 2012 kocht het echtpaar Hoentjen steureieren en de eerste kleine steuren, zo kon de productie uiteindelijk beginnen.

De Steurhoeve heeft op dit moment twee soorten steuren, Baeri en Acipencer Gueldenstaedti. De Baeri kan een lengte van 200 centimeter behalen en komt van oorsprong voor in Siberië en Azië. De soort leeft voornamelijk van bodemdiertjes als insectenlarven, kreeftjes, wormen en mosselen. Martin Hoentjen: "Het voordeel van de Baeri ten opzichte van de Acipencer Gueldenstaedti is dat de Baeri kun je na 5 jaar oogsten."

De Acipencer Gueldenstaedti wordt ook wel Diamantsteur of Donausteur genoemd en kan tot zo'n 235 centimeter lang worden. Van oorsprong komt deze steur voor in de Zwarte Zee, Kaspische zee, Zee van Azov en de aangrenzende rivieren. Het eetpatroon is gelijk aan die van de Baeri. De steuren zijn voorzien van veel beenplaten. Fossiele sporen hebben aangetoond dat de Steur 200 miljoen jaar geleden er al was.

Op De Steurhoeve worden thans 8000 steuren gehouden. Martin Hoentjen: "Een groot aantal wordt nog overgebracht naar een andere kweker zodat wij 3.000 overhouden, dat is een mooi aantal voor onze productie." In 16 grote ronde bakken, allen voorzien van 15 kuub water worden de steuren gehouden. Alles wordt automatisch in de gaten gehouden, onder andere Ph, waterstroom, temperatuur, etc. Martin Hoentjen: "Zo'n 10 procent van het gewicht van de steur is ei. Wij controleren de eiproductie door middel van echo. Steur dat rijp is om te worden geslacht, wordt eerst in een koud bassin gezet om uit te zwemmen. Op deze wijze spoelt de vis schoon."

Vanaf eind juni is het mogelijk om een rondleiding te krijgen zodat de steur kan worden aanschouwd. De rondleiding duurt twee uur. Sandra Hoentjen: "Wij maken geen gebruik van antibiotica en conserveringsmiddelen."

Meer berichten