De blaadjes van de goudsbloem kun je eten en zijn heerlijk bij een salade.
De blaadjes van de goudsbloem kun je eten en zijn heerlijk bij een salade. (Foto: )
Lief Lekkerland

Recept: Alles op zijn eigen tijd

Het achterliggende idee van Lief Lekkerland is dat niet alleen de leden maar ook wijzelf en onze B&B gasten van al het lekkers van het land eten. Maar om de slag van supermarktgroenten naar de achtertuin te maken blijkt een hele klus.

Door Mariëtte Sinninghe Damsté

Afgelopen winter was voor mij persoonlijk een dieptepunt. Terwijl er 60 meter andijvie in de permacultuurtuin stond, waar we echt niet omheen konden, zag ik in de koelkast een grote zak gesneden andijvie uit de supermarkt liggen.

Mijn schoonouders kwamen eten. We aten andijvie stamppot. "Mmm lekker, dat proef je echt hè, uit eigen tuin", zei mijn schoonmoeder. Haar zoon, die het maaltje had bereid, knikte instemmend.

Ik zie dit van 'supermarkt naar natuur'-probleem niet alleen bij ons, maar ook bij collega's die maaltijden voor de B&B gasten bereiden. Terwijl de tuin vol staat met sla, komen de plastic zakjes rucola uit de supermarkt nog steeds binnen en wordt er iedere keer een reden bedacht om geen gebruik te maken van de tuin. Omdat er geen klompen staan of omdat er eerst een nieuwe ingang moet komen omdat omlopen onhandig is.

Toen ik laatst wat ui voor de sla wilde oogsten en ik per ongeluk jonge prei in plaats van stengelui uit de grond trok, het op dat moment hard begon te regenen en ik geen idee had waar de ui dan wel stond, realiseerde ik mij dat het allemaal een kwestie is van tijd.

Als je zoals ik van kinds af aan niet hebt geleerd om met het ritme van de natuur te leven, kost het tijd om te leren hoe je groente kan herkennen, wanneer welke groente van het land komt en je maal van zand, beestjes en loof te ontdoen.

Gisteren hoorde ik twee collega's enthousiast vertellen over welke eetbare bloemen ze voor de gasten uit de tuin halen. En zelf was ik vandaag helemaal verrukt over het eerste klein fruit uit de tuin in mijn yoghurt. Het is eigenlijk net als de natuur zelf: alles komt op zijn eigen tijd.

Salade met tuinbonen

Benodigdheden (1 persoon):

75 gram tuinbonen

75 gram veldsla

6 radijsjes

1/4 komkommer

1/4 rode ui

1 eetlepel sesamzaad

Benodigdheden dressing

1 citroen

1 eetlepel olijfolie extra-vierge

1 theelepel komijnzaad

2 theelepels tahin of notenpasta

verse koriander

verse peterselie

peper & zeezout

Bereidingswijze:

1. Kook de tuinbonen. Giet ze af, spoel met koud water en laat ze afkoelen.

2. Was de radijsjes en komkommer, snijd de komkommer over de lengte door en snijd beide groenten in plakjes. Pel de rode ui, snijd doormidden en vervolgens in dunne ringen.

3. Hak de koriander en peterselie fijn.

4. Knijp het sap uit de citroen in een kommetje en voeg het komijnzaad, de olijfolie, tahin (of notenpasta), koriander, peterselie, peper en het zeezout toe. Meng goed door elkaar.

5. Doe de veldsla, radijsjes, ui, komkommer en tuinbonen in een mooie schaal. Giet de dressing er overheen.

6. Maak de salade af met de sesamzaadjes.

Oproep

Jolanda van der Krol stuurde deze keer een tuinbonensalade recept. Als dank mag zij vrijdag een tas groente ophalen of laten bezorgen. Volgende week wordt de prei geoogst. Weet jij een lekker recept? Mail dit naarinfo@lieflekkerland.nl Als jouw recept wordt geplaatst krijg je ook een tas met groente cadeau (ophalen of we brengen het bij je thuis).

Meer berichten