Sjef controleert of de wijn al goed is.
Sjef controleert of de wijn al goed is. (Foto: )
De Vrijwilliger Centraal

Iedere morgen even kijken

Velen kennen voormalig documentatie en informatie verzorger van de gemeente Lochem, Sjef van Hoorn (66), vooral als ijscoman. Met zijn kar staat hij onder anderen op de Markt, voor het Stadshuus, in verzorgingstehuizen en op feesten en partijen. Sjef is dol op water. Sinds 2 jaar beheert hij nu op eigen initiatief, geheel vrijwillig, de Lochemse passantenhaven. Hij vond het er NIET uitzien. "Gasten werden verwelkomd in de brandnetels. Dat moet anders."

Door Ina Stoel

Sjef vindt dat de haven een belangrijke recreatieve functie heeft. Hij schafte zich een oude grasmaaier aan. Ook kreeg hij een zeis. Inmiddels kan hij hiermee maaien en het ding ook slijpen. Hij zorgt voor bankjes om op te zitten. En voor een bord aan de wal met informatie over- en een plattegrond van Lochem. "De haven is maar 250 meter van de Molenstraat verwijderd. Je staat als gast meteen in het Centrum. Fantastisch toch!" Een prullenbak van de gemeente is inmiddels verdwenen. Sjef vroeg gelijk een nieuwe aan en heeft er zolang een vuilniszak opgehangen. "Het geeft de haven een beter aanzien. Rommel trekt rommel aan. Veel mensen vinden deze opknap- en onderhoudsbeurt leuk, waardoor ik nu van allerlei mensen planten krijg om er te poten. Bijvoorbeeld teunisbloemen en hosta's. Er waren wat plankjes op de steiger kapot. "De gemeente vraagt me dan dit te inventariseren. Zij hebben dit nu vervangen, waardoor de aanloopsteiger veilig blijft. Die wisselwerking is prettig." En hij heeft natuurlijk veel contact met de vaargasten.
Sjef doet graag individueel vrijwilligerswerk. Hij wil als "Oer-Lochemer" laten zien, dat er hier meer is dan een mooie natuur met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Sjef: "Het is zo'n mooi plekje geworden. Ik ga er iedere morgen even kijken." Sjef hing er dit jaar een aantal vogelkastjes op. Een meerkoet heeft er gebroed. "Vier van die jonkies, zo mooi om naar te kijken." Hij wil nu ook de overkant aan gaan pakken. Meestal zitten hier vissers in het hoge gras te vissen.
Sjef heeft nóg een 'uit de hand gelopen hobby', die deels is uitgemond in vrijwilligerswerk: zelf wijn maken. Bij 20 tuinen en tuintjes snoeit hij vrijwillig de wijnstruiken. En hij leert bewoners hoe het moet. Meestal zijn die blij. Een enkeling schrikt hoe rigoureus dit gebeurt. "Gegarandeerd biologische wijn. Afgelopen jaar heb ik 100 liter verwerkt, dat zijn 150 flessen rood."
In de rubriek 'De vrijwilliger Centraal' brengt Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. Zie ook:

www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Meer berichten