Seher Boya: "Alle jongeren van 15 tot 25 jaar zijn van harte welkom."
Seher Boya: "Alle jongeren van 15 tot 25 jaar zijn van harte welkom." (Foto: Arjen Dieperink)

Jongerenwerk helpt bij obstakels

De gemeente Lochem kent zo'n 3.000 jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar oud. Een kleine groep kent tijdens de weg naar volwassenheid obstakels. Het jongerenwerk begeleidt hierin. De organisatie maakt deel uit van de Stichting Welzijn Lochem.

Door Arjen Dieperink

Lochem - Wie denkt dat jongerenwerk uitsluitend in de stad Lochem actief is, heeft het mis. Seher Boya (26 jaar) is sinds februari 2017 werkzaam bij de Stichting Welzijn Lochem en heeft het jongerenwerk onder haar hoede. Met haar sociaal-juridische dienstverlening achtergrond kan ze de jongeren met vragen goed bijstaan. Seher Boya: "Uiteraard doe ik dit niet alleen, als team werken wij voor de jongeren die door school, sociale media of anderzijds bij ons zijn gekomen. Ze behoeven niet altijd een probleem te hebben, en kunnen ook voor een praatje of gezelligheid aankloppen. In Eefde hebben wij ook bij de jongeren onderzocht wat hun behoefte en problemen zijn. Ook daar proberen we maatwerk te leveren. Vorige maand hadden wij een gala-avond voor de groepen 8 basisscholen geregeld. De avond was georganiseerd in ons jongerencentrum dat gevestigd is in het Stadshuus aan de Markt in Lochem. Er kwamen zo'n 100 jongeren uit Gorssel, Eefde, Laren en Lochem op af. Wij hadden voor muziek, hapje en frisdrank gezorgd. Het was voor ons allen een geslaagde avond en voor herhaling vatbaar. Het betrof ook de leeftijdsgroep waar weinig voor in Lochem is te doen."

Lochem-TV

In het jongerencentrum kan de jeugd gamen, koffie, thee of frisdrank drinken. Het is zelf mogelijk om bij Lochem-TV te gaan helpen. Boya: "De jongeren die Lochem-TV doen, houden het nieuws in de gaten. Als er iets speelt in onze gemeente gaat men er op af en interviewen zij de bewoners. Op YouTube kan men Lochem-TV bekijken. Er staan onder andere filmpjes van 'Ben jij op 4 mei ook 2 minuten stil' en 'Democratiefabriek in Lochem'. De filmpjes spreken de jongeren aan omdat zij het zelf hebben gemaakt voor hun eigen leeftijdsgroep. Ook is Lochem-TV te vinden op onze Instagram. Jongeren die het leuk vinden om er aan mee te werken, dit betref ook filmen en monteren, zijn van harte welkom en kunnen contact opnemen met Jaap van Drunen (j.vandrunen@welzijnlochem.nl)."

Activiteit mantelzorger

"In de toekomst willen wij samen met jongeren die mantelzorger zijn voor hun broertje, zusje of ouderen, activiteiten organiseren. Jelle Kip die bemiddelt daarin, als jongerenwerker. Het goed in kaart brengen van deze groep is zeer belangrijk. Wij kunnen hen een stuk ontspanning geven door het organiseren van een gezellige middag, bijvoorbeeld door te gaan bowlen, zodat men de zorgen even kan vergeten."

Ook het burgerschapstraject wordt door jongerenwerk ondersteund. Jaap van Drunen is hiervoor verantwoordelijk, hij organiseerde onder meer het politieke debat op het Staring College. Info: 06-3166007/a.smit@welzijnlochem.nl.

Meer berichten